назад

 День захисту дітей на Чернігівщині: стоїмо на варті прав та інтересів маленьких українців

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини провели низку правопросвітницьких заходів, серед яких правові ігри, квести, обговорення та пізнавальні лекції, для дітей та молоді, що навчаються в загальноосвітніх та професійних навчальних закладах, закладах дошкільної освіти. Дітям та їх батькам розповідали про права дітей, гарантовані нормами національного та міжнародного законодавства та про  послуги, які надають юристи системи безоплатної правової допомоги.
Так,  заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська та директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко разом з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою провели правопросвітницькі уроки для учнів Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту та Чернігівського професійного будівельного ліцею № 18.

Під час цих зустрічей ліцеїсти покращували свої знання в різних галузях права, беручи участь в навчально-розважальній грі «Важниця правова». Діти не лише здобували нові знання про права і обов’язки людини, про можливість раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з вжиттям заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням, яку надає проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»,  про повноваження та напрямки діяльності регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зокрема у сфері дотримання освітніх та інформаційних прав, а й дискутували та висловлювали свої думки, отримували роз’яснення на питання, що стосувалися захисту прав учасників освітнього процесу.
Про можливості захисту своїх прав за допомогою національних та міжнародних інституцій говорили цими днями і фахівці Ніжинського місцевого центру з надання БВПД під час численних зустрічей з маленькими жителями громади. Дітям пояснювали, що порушені права обов’язково потрібно відновлювати, використовуючи при цьому можливості системи безоплатної правової допомоги, оскільки це одна з державних інституцій, що стоїть на варті прав та інтересів дітей, особливо під час війни.

В свою чергу спеціалісти Менського місцевого центру з надання БВПД пояснювали дітям своєї громади, що всі люди рівні перед законом. Зокрема, головний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Юлія Грибань, долучившись до проведення квесту в Менській публічній бібліотеці, зазначила, що кожна дитина має право на безпечне і здорове життя,  на повагу і самовираження, захист і справедливе ставлення та має поважати інших людей. Під час проходження квесту діти згадали і про казкових героїв,  на прикладі яких визначали права персонажів.

Фахівці Коропського бюро правової допомоги поспілкувалися з учнями старших класів Риботинського навчально-виховного комплексу і пояснили їм відмінність між адміністративними та кримінальними правопорушеннями, акцентувавши увагу на відповідальності за їх вчинення.

Загалом, подібні правопросвітницькі заходи відбулися і в Сосницькій, Сновській, Новгород-Сіверській та Корюківській громадах. Під час численних зустрічей фахівці системи БПД Чернігівщини пояснювали дітям, як діяти і куди звертатися у випадку порушення прав. Оскільки захист прав дитини є одним із найважливіших пріоритетів у роботі системи безоплатної правової допомоги. А правове виховання дітей формує впевненість у необхідності додержання законів, прав та обов’язків.