назад

Протидіймо загрозам у мережі

З метою розширення правових знань учнів та з нагоди відзначення 8 лютого Всесвітнього дня безпечного інтернету, Коломийським місцевим центром з надання БВПД проведено низку заходів для учнів 8-11 класів Коломийського ліцею №8.

8 та 13 лютого головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» Марта Фучко спільно з волонтером БПД Віталієм Угринчуком провели уроки у Коломийському ліцею №8 на тему: «Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні».

«Користування інтернетом сьогодні є буденною справою. За допомогою мережі хлопці та дівчата навчаються, спілкуються з друзями та стежать за різними подіями. Крім користі, мережа Інтернет може нести реальні загрози, з якими дитина часто не може справитися сама», – наголосила Марта Фучко.

Під час заходу учні дізналися, як отримувати з мережі лише корисну та безпечну інформацію й уникати ризиків, чим небезпечні соцмережі, що таке кібербулінг та кібергрумінг, як захиститися від інтернет-шахрайства, а також нагадали здобувачам освіти основні правила користування інтернетом і на право відповідальності та захисту особистості від неправдивої інформації.

«Якщо ви стали жертвою кібербулінгу чи кібергрумінгу? Необхідно: зберегти свідчення факту кібербулінгу (зробити знімок з екрана або скриншот листування) та звернутися до правоохоронних органів», – зазначив Віталій Угринчук.

Довідково!

Кібербулінг – це  цькування, образи чи погрози, які лунають на адресу дитини за допомогою засобів електронної комунікації (повідомлення у соціальних мережах, миттєві повідомлення, електронні листи, СМС).

Кібергрумінг, або онлайн-грумінг – це вид сексуального насильства проти дітей в інтернеті. Шахраї реєструються в соцмережах під виглядом підлітків, «входять» у довіру до своїх ровесників, щоби отримати від них інтимні фото чи відео, а потім шантажують, аби здобути ще відвертіші матеріали, гроші чи взагалі змусити до особистих зустрічей в офлайні.