назад

Про актуальні зміни земельного законодавства розповідаємо землевласникам Полтавщини

 В умовах  воєнного стану законодавство, що регулює земельні відносини в Україні, вже кілька разів змінювалося, тому  у людей виникає багато питань щодо реалізації своїх земельних прав,  законодавчих новацій та способів захисту своїх прав.  Задля інформування громадян про їх правові гарантії  фахівці системи продовжують свою роботу на правовому фронті  і забезпечують  громадян області якісною правовою допомогою та правовою інформацією.

Четвертий рік поспіль  фахівці системи  безоплатної правової допомоги Полтавщини  реалізує програму «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»,  яка має на меті посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної і вторинної правової допомоги та покращення правової спроможності громадян.

Так, днями  фахівець Машівського бюро правової допомоги  Максим Дворовенко провів захід на тему «Земельні відносини в умовах воєнного стану»  для учасників  Селещинського «Університету ІІІ віку»

Юрист ознайомив присутніх з новелами в земельному законодавстві, а саме:  відновлення реєстрації прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, яка була зупинена через війну;  дозволу в умовах воєнного стану безоплатної приватизації земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у приватній власності, а також земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом України.

Землевласники, в яких землі перебувають в оренді, здебільшого підписуючи договори оренди землі не поінформовані про порядок укладення, розірвання та внесення змін до договору  задля підвищення  їх правової обізнаності фахівець  бюро  правової допомоги Котелевщини Микола Убийсобака здійснив виїзд до села Деревки, поінформувавши землевласників та землекористувачів, про істотні умови договору оренди землі якими є, об’єкт оренди, розмір орендної плати та строк дії договору, які при укладенні такого договору встановлюються лише за домовленістю сторін.

 «Після укладення договору, сторони мають право вносити зміни до договору, лише досягнувши згоди з іншою стороною, а у разі закінчення строку дії договору необхідно звернути увагу на порядок розірвання договору.  Якщо одну із сторін не влаштовують орендні відносини, всі питання вирішуються шляхом переговорів, або у судовому порядку» – повідомив  юрист.

Про земельні відносини в умовах воєнного стану розповіла  фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Наталія Чуракова землевласникам та землекористувачам, під час виїзду до села Мартинівка Полтавського району.

Юристка проінформувала присутніх про останні прийняті зміни під час воєнного стану в земельному законодавстві України. Так, 19 листопада 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» № 2698-IX, який передбачає перехід від запровадженого в умовах воєнного стану тимчасового порядку передачі в користування сільськогосподарських земель, коли не функціонували Державний земельний кадастр і Державний реєстр речових прав та не проводилися електронні земельні аукціони, до довоєнного порядку такої передачі.

«Зазначеним законом припинено дію норми Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації на один рік всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану. Також  прийнятим законом дозволено безоплатну приватизацію земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у приватній власності, та земельних ділянок, які були передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом України» – додала Наталія Чуракова.

По завершенні заходів  діяли консультаційні_пункти_доступу до правової допомоги, де всі охочі отримали правову інформацію з питань приватизації земельних ділянок, розірвання договору оренди землі, прийняття спадщини, тощо.