назад

Хмельницький: студентам пояснили, як право на доступ до інформації може сприяти реалізації інших прав

У Хмельницькому відбулося виїзне засідання кіноклубу Docudays UA «Право в об’єктиві». Тема зустрічі – «Як право на доступ до інформації може сприяти реалізації інших прав». До участі в обговоренні запросили студентів Хмельницького торговельно-економічного коледжу ДТЕУ, а експертками виступили представниці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області.

Як зазначила керівниця кіноклубу, завідувачка відділу краєзнавства Хмельницької обласної універсальної бібліотеки Зоя Філіпенко, люди часто нехтують своїм правом на доступ до публічної інформації. Здебільшого їм бракує знань про інформаційні права та інструменти для їх реалізації.

“До завдань системи безоплатної правової допомоги належить роз’яснення людям їхніх прав, надання правових консультацій з різних питань, а у визначених законодавством випадках – і надання вторинної правової допомоги, тобто послуг захисту і представництва в суді. Тож коли йдеться про інформаційні права, громадяни також можуть звертатися по консультації або безпосередньо до бюро правової допомоги, або до контакт-центру системи БПД за номером 0800213103 чи до онлайн-сервісів системи”, – зазначила заступниця директора регіонального центру Ольга Чорна.

Про види публічної інформації, особливості оформлення та види інформаційних запитів, терміни підготовки відповіді на запит розпорядником інформації, а також про різницю між запитом на інформацію та зверненням громадян розповіла регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Хмельницькій області Ольга Осередчук. Вона також пояснила, як діяти, якщо розпорядник безпідставно відмовляє у наданні інформації.

Позаяк засідання відбувалося напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, йшлося також про захист прав учасників бойових дій, пільги й державні гарантії, які визначає законодавство для цієї категорії осіб. За словами Ольги Чорної, механізм отримання статусу УБД у теперішніх умовах детально прописали лише нещодавно, тому багато людей, які сьогодні беруть участь у бойових діях, цього статусу ще не підтвердили.