назад

Протидія торгівлі людьми та ризики нелегального працевлаштування

zolotpppТоргівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки і діти.

На сьогодні у світі понад 21 мільйон людей є жертвами примусової праці. З метою консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, небайдужості громадськості до цього явища, щорічно 30 липня відзначається  Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.

31 липня 2018 року в рамках правопросвітницького проекту «Я маю право!», для підвищення обізнаності населення щодо проблеми торгівлі людьми та ризиків нелегального працевлаштування, у тому числі, за кордоном, в приміщені  Золотоніської міськрайонної  філії Черкаського обласного центру зайнятості (далі – центр зайнятості) проведено інформаційний семінар на тему: «Торгівля людьми –  ганебне явище сучасності!».

Участь у заході, який  спрямований на роз’яснення та запобігання наведених негативних явищ, взяли: фахівець з профорієнтації центру зайнятості Надія Журавльова, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна, керівник сектору у справах молоді та спорту Золотоніської райдержадміністрації Олег Близнюк  та  оперуповноважений СКП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, капітан поліції  Олександр Суханюк.

Під час заходу присутнім роз’яснено поняття «торгівля людьми», поінформовано про форми та методи вербування, експлуатації людини, проблеми, які мають трудові мігранти за кордоном.

Особливу увагу звернуто на ризики нелегальної тіньової зайнятості, види шахрайства при працевлаштуванні. Наголошено, що трудові відносини між роботодавцем та працівником повинні будуватися на законодавчій основі, адже лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці.

Наприкінці заходу переглянуто відеофільм «Життя на продаж», де відтворені реальні події та свідчення жертв торгівлі людьми. Кожен учасник отримав буклети, що містять корисні поради для тих хто має намір поїхати за кордон, інформацію про міжнародні організації, які допомагають постраждалим від торгівлі людьми, контакти посольства та консульських установ України.