назад
25.09.15

Питання співпраці між адвокатурою і державою заради покращення якості правової допомоги обговорили у Луцьку

IMG 847523 вересня 2015 року у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Волинської області відбувся круглий стіл «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги». Захід організовано за ініціативи всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Участь в обговоренні прийняли в.о. директора РЦ з НБВПД у Волинській області Євгеній Блащук, керівник Волинського регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Євгенія Коваленко, голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко, голова КДКА у Волинській області Микола Сорокопуд, голова дисциплінарної палати КДКА у Волинській області Галина Кирись, голова кваліфікаційної палати КДКА у Волинській області Сергій Ковальов, директори місцевих центрів з надання БВПД Волинської області Василь Ковальчук, Наталія Смолярчук та Олена Черьомуха, адвокат, тренер-модератор системи БПД Віталій Єлов, адвокат Вікторія Ханзерук, представник головного територіального управління юстиції у Волинській області Микола Герасимик, в.о. начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Сідєльнікова та начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Ольга Кудрицька.

Метою зустрічі учасників круглого столу було поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання БВПД.

Присутні обмінялися думками щодо окремих аспектів професійної етики адвокатів, особливо звернувши увагу на необхідність дотримання адвокатами БВПД Правил адвокатської етики при наданні правової допомоги під час проведення окремої процесуальної дії.

Обговорили й проблемні моменти, що виникають у адвокатів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги та у зв’язку із забезпеченням надання адвокатами правової допомоги засудженим особам. Зокрема, було зазначено, що нечітко визначено межі дії доручення про надання безоплатної правової допомоги засудженим особам (як за строками, так і за сферами права), відсутня інформація про суть правової допомоги, за якою звернулась особа, внаслідок чого адвокату неможливо до першого побачення з клієнтом визначитися зі сферою права, документами, кодексами та іншими матеріалами, які слід взяти на перше конфіденційне побачення. Учасники круглого столу висловилипобажання керівництву Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги при вирішенні питання щодо надання доручення адвокату також брати до уваги наступне питання: в чоловічі колонії для надання БВПД клієнтам направляти адвокатів чоловіків, в жіночі – жінок.

IMG 8439

З метою економії бюджетних коштів та часу адвоката, як певне вирішення даних питань, учасники обговорення визначили необхідність встановлення конференц-зв’язку та/або скайп зв’язку між установами відбування покарання та регіональними центрами з НБВПД, для надання можливості адвокату спілкуватися із засудженою особою при виконанні своєї роботи. Також були названі проблеми, пов’язані з організаційними складнощами надання правової допомоги засудженій особі, яка відбуває покарання в одній області, а матеріали її справи знаходяться в іншій. Торкнулися питання налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування та пенітенціарної служби, аби забезпечити якісне надання безоплатної первинної правової допомоги.

Великі сподівання покладаються на 8 конкурс з відбору адвокатів до системи надання БВПД. З метою широкої інформаційної компанії по залученню адвокатів до конкурсу вживаються заходи щодо розміщення оголошень про конкурси на доступних ресурсах. Крім цього, учасники висловили пропозицію щодо відміни письмового тестування для адвокатів, натомість зосередити більшу увагу на мотиваційному листі адвоката.

IMG 8477

Учасники круглого столу обговорили також необхідність розроблення стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах. Через великий обсяг правової допомоги та різноманітність сфер дії адвоката питання розроблення таких стандартів – тривалий та клопіткий процес. Однак, на думку учасників заходу, згадані стандарти стануть гарантією якості правової допомоги та захисту як інтересів клієнта, так і його адвоката.

Присутніми було висловлено спільну позицію щодо доцільності ліквідації комісій з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги.

IMG 8485

Насамкінець обговорення учасники вирішили й надалі продовжити зустрічі у форматі круглих столів, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти; проводити спільні заходи з залученням представників правоохоронних органів, органів прокуратури, пенітенціарних установ та суддів, а також з громадською організацією якою задля захисту прав адвокатів та підвищенню їх кваліфікації; розробляти подальші спільні дії щодо забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter