назад

Регіональний центр та Департамент соціального захисту населення об’єднали зусилля задля захисту соціальних прав громадян на Полтавщині

19 січня  2023 року  у  Регіональному  центрі  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  відбулося засідання круглого столу   на тему: «Особливості захисту соціальних прав громадян  в умовах воєнного часу».

Захід мав на меті обговорити питання особливості  роботи органів державної влади та представників громадського сектору у напрямі соціального захисту прав громадян, насамперед внутрішньопереміщених осіб, виробити механізми  співпраці  державного та недержавного сектору задля захисту прав громадян.

З вступним словом до учасників круглого столу  звернувся перший заступник голови Полтавської обласної ради  Олександр Лемешко, який наголосив   на необхідності об’єднання зусиль задля реалізації, забезпечення  та захисту  соціальних прав громадян, адже в у мовах воєнного стану підтримка соціально вразливих категорій громадян є одним із першочергових завдань держави.

Модератором заходу був очільник системи безоплатної правової допомоги Полтавської області Олександр Черчатий.

 Про  особливості організації надання  правової допомоги населенню області та співпраця з соціальними партнерами у регіоні розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий. Він поінформував, що не зважаючи на умови воєнного стану фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області проводять активну правопросвітницьку роботу з  громадянами.  Ключовими цільовими  аудиторіями для проведення правопросвітниницької роботи в умовах воєнного стану є внутрішньопереміщені особи та військовослужбовці. Задля розширення доступу  внутрішньопереміщених осіб до безоплатної правової допомоги та зручності її отримання фахівці системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини  проводять правове інформування та правове консультування такої категорії в місцях їх контактного перебування та проживання. Фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області надають первинну та вторинну правову допомогу у місцях видачі гуманітарної допомоги, місцях тимчасового прихистку внутрішньопереміщених осіб, гуртожитках, приміщеннях органів соціального захисту, центрах надання адміністративних послуг.  Це дуже зручно для внутрішньо переміщених осіб, оскільки їм не потрібно з’ясовувати, де знаходиться бюро правової допомоги, який має графік роботи, а також не потрібно покидати місце свого постійного проживання та витрачати кошти на проїзд до бюро.

 «Протягом 2022 року безоплатну первинну правову допомогу у вигляді правових консультацій отримали  5631 особа з числа внутрішньопереміщених осіб. вторинну правову допомогу у вигляді складання документів. Представлення їх інтересів у суді  отримали 459 осіб. Для осіб. які знайшли прихисток у Полтавській області було  проведено 174 заходи з питань інформування про їх права, соціальні гарантії» – розповів Олександр Черчатий.

За його словами особливою категорією для надання правової допомоги та проведення правопросвітницьких заходів для системи БПД є військовослужбовці та члени їх  родин. Лише з початку роботу до місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавщини звернулося  майже 2 000  осіб з числа  військовослужбовців, ветеранів війни та учасників АТО за отриманням первинної правової допомоги у вигляді правових консультацій та правової інформації.

Правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру та захист їх отримало маже 1000  захисників. Таку допомогу надавали юристи бюро правової допомоги та  адвокати, які співпрацюють із системою БПД.

     «Не заважаючи на воєнний стан кількість звернень громадян у порівнянні з минулим роком значно збільшилася.  Протягом 2022 року  до фахівців системи БПД області звернулося понад 44 412 громадян, що майже на 7 000 більше ніж у минулому році.  Показники звернень говорять самі за себе, адже за роки своєї діяльності система БПД Полтавщини зарекомендувала себе як  дієва інституція у напрямі захисту прав громадян.  Кількість звернень це не просто цифри, а певні життєві ситуації людей,  які потребують вирішення у правовому полі. У цьому напрямі громадянам допомагають юристи  бюро правової допомоги та адвокати, які співпрацюють з нею» – додав директор Регіонального центру.

Про організацію надання соціального захисту населення в Полтавській області  розповіла учасникам зібрання директорка Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної військової адміністрації Людмила Корнієнко.

Під час заходу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Департаментом соціального захисту населення  Полтавської обласної військової адміністрації.

У ході  зібрання учасники обговорили можливості взаємодії органів державної влади та представників громадських організацій задля захисту соціальних прав громадян, особливості перенаправлення до центрів правової допомоги, можливості проведення спільних виїзних консультувань та проведення правопросвітницьких заходів для соціально вразливих груп.

Учасниками заходу стали представники системи БПД, представники Департаменту соціального захисту населення обласної військової адміністрації  та громадських організацій міста Полтави.

Консолідація зусиль принесе значний вклад у захист прав громадян у регіон. Дійшли до думки учасники круглого столу.