назад

Робоча зустріч заради подальшої співпраці

works zust    20 жовтня 2015 року у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області відбулася зустріч керівництва центру з регіональним координатором Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області Олегом Григор’євим та представником  Благодійного фонду “Розвиток” Наталією Козир.

    Метою зустрічі було обговорення можливостей для співпраці та визначити спільні пріоритетні цілі, що стосуються подальшої роботи в напрямку розширення доступу мешканців Закарпаття до первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, їх подальшої інтеграції.

    Відтак сторони прийняли спільне стратегічне рішення, яке полягає у об’єднанні досвіду, знань та ресурсів державного сектору і громадського, недержавного, у питаннях  надання безоплатної правової допомоги вразливим верствам населення краю.

    Таким чином, був обговорений подальший план дій щодо розширення доступу закарпатців до правової допомоги через спільну діяльність, направлену на створення міських цільових програм щонайменше у п’яти містах області.

    Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець під час зустрічі наголосив, що ці послуги мають надаватися якісно і тільки професіоналами: “Постійний моніторинг правової системи і забезпечення високоякісних послуг у сфері надання вторинної правової допомоги в Закарпатській області — це ключові елементи ефективної та дієвої правової системи. Ми несемо відповідальність за якість надання правової допомоги, тому співпрацюємо тільки з адвокатами, які мають високий рівень юридичної освіти та постійного підвищують свій рівень професійної кваліфікації”.

    У свою чергу Наталія Козир, координатор проектів БФ “Розвиток”, розповіла про досвід  створення та впровадження першої на Закарпатті міської цільової програми з надання безоплатної первинної правової допомоги мешканцям Мукачева. Адже наразі в Україні такий вид безкоштовних юридичних послуг забезпечується значною мірою недержавним сектором: “Таку діяльність проводять Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини та 26 Центрів правової інформації та консультацій, створених завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження». У Закарпатті теж є один такий центр – «Мукачівський правозахисний центр», який, зокрема, надає професійну правову допомогу”.

    Обговорені питання підсумував Олег Григор’єв,  регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, котрий наголосив на важливості консолідації зусиль,  спрямованих на інтеграцію первинної та вторинної правової допомоги: “Наші спільні зусилля дозволять створити єдину систему надання професійної безоплатної правової допомоги в Закарпатті, яка допоможе малозабезпеченим громадянам, дітям-сиротам, біженцям, ветеранам війни та іншим вразливим категоріям осіб у реалізації та захисті своїх прав”.

    Усі три сторони зійшлися на тому, що  настав час об’єднати свій кращий досвід задля розширення та просування культури надання безоплатної правової допомоги на всю Закарпатську область. І першим кроком до цього стане підписання спільного меморандуму про співпрацю у сфері безоплатної правової допомоги.