назад

Робота системи безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану на Золотоніщині

24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією проти України Указом Президента України було введено воєнний стан. Воєнний стан – це особливий правовий режим, що передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

В умовах воєнного стану деякі конституційні права громадян можуть обмежуватися задля більш ефективної мобілізації ресурсів держави з метою протидії військовій агресії. Проте, основні конституційні права громадян, які передбачені ст. 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 61, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України є необмежуваними. Серед них право кожного громадянина на професійну правничу допомогу.

Для українців 24 лютого світ поділився на «до» та «після». Війна внесла свої корективи і в роботу системи безоплатної правової допомоги. Перші тижні в умовах воєнного стану фахівці Золотоніського місцевого центру з надання БВПД працювали у віддаленому доступі. Основний акцент у роботі ставився на інформуванні громадян про роботу контакт-центру системи БПД, консультування громадян з нагальних питань, підтримання у актуальному стані довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid», забезпечення цілодобового надання первинної правової допомоги через систему «Helpdesk», розміщення у ЗМІ, на офіційній сторінці МЦ у мережі Facebook та сторінках партнерів актуальної для громадян інформації у період воєнного стану. Загалом, з початку війни, було поширено більше 250 публікацій, якими охоплено близько 10 тис. громадян.

Станом на сьогодні місцевий центр працює у звичайному режимі. Щодня в середньому його відвідує 5-7 осіб, які потребують безоплатної правової допомоги. З 24 лютого і на початок квітня фахівцями центру надано 322 первинні юридичні консультації, а 18 громадян отримали безоплатну вторинну правову допомогу від наших юристів.

У зв’язку з активними військовими діями в окремих регіонах нашої держави, на територію на яку поширюється юрисдикція Золотоніського місцевого центру приїхали тисячі українців, які є внутрішньо переміщеними особами.

Згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу», такі громадяни мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. Фахівці місцевого центру щоденно забезпечують роботу консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, створених при органах соціального захисту та центрах надання адміністративних послуг, де перебувають внутрішньо переміщені особи.

Функціонування таких точок доступу до БПД забезпечує надання необхідних кваліфікованих правових послуг евакуйованим дітям, сім’ям з дітьми, особам з інвалідністю, іншим вразливим категоріям осіб, які перемістилися з територій адміністративно-територіальних одиниць, на яких проводяться бойові дії.

За період з 22 березня по 8 квітня працівниками місцевого центру надано 111 консультацій внутрішньо переміщеним особам: 86 – із соціальних питань та 25 з  інших питань, а також прийнято 2 звернення  від  ВПО про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як отримати безоплатну правову допомогу під час війни

Отримати правову допомогу, в умовах воєнного стану, громадяни можуть, як у Золотоніському місцевому центрі так і дистанційно. Насамперед за єдиним телефонним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України).

Крім того, отримати правову допомогу можливо:

Правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.