назад
07.02.22

Розпочав свою роботу консультаційний пункт доступу до системи БПД на базі філії Державної установи «Центр пробації»

Для покращення доступу до системи БПД засуджених, які відбувають покарання без позбавлення волі, фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги будуть надавати юридичні консультації підопічним Шевченківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області.

За ініціативою в.о.директора районного відділу Олени Василишин відбулася спільна зустріч фахівців Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві та представників центру зайнятості  з особами, які перебувають на обліку у відділі пробації. Під час заходу присутні дізналися про механізм звернення до центрів зайнятості, про послуги, які можна там отримати та про систему безоплатної правової допомоги.

Так, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Тетяна Городенська зосередила увагу присутніх на  видах юридичної допомоги, які можна отримати в регіональних та місцевих центрах з надання БВПД та категоріях громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а саме право на захист, на представництво інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, на складення документів процесуального характеру. Також вона розповіла про сервіси системи БПД.

Наразі, щоб отримати правову консультацію, не обов’язково відвідувати наші центри, а можна скористатися одним із онлайн-сервісів системи БПД. Серед них і чат-бот у Viber, і Telegram-канал, і додаток “Твоє право”, – Тетяна Городенська.

В свою чергу, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Ростислав Поспєєв розповів про можливості застосування медіації як альтернативного способу вирішення правових спорів.

По завершенню зустрічі, клієнти пробації звернулися до фахівців Регіонального центру за правовими консультаціями, зокрема, їх цікавили питання поновлення втрачених документів, оскарження строку відбування покарання та розірвання шлюбу.

Потому, під час робочої зустрічі з в.о.директора районного відділу Оленою Василишин обговорили співпрацю у напрямку надання безоплатної правової допомоги особам, які перебувають на обліку у підрозділах пробації, та проведення правопросвітьницьких заходів для підвищення правової проінформованості таких засуджених.

Відтепер, щомісяця,  фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги будуть надавати правові консультації особам, що перебувають на обліку у Шевченківському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області.

Довідково. Серед основних завдань підрозділів пробації – організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань), допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя  в суспільстві.