назад

Життя і безпека-найбільші цінності. Сьогодні цю цінність усвідомлюємо дуже гостро і чітко.

03 лютого 2021р відбулась онлайн зустріч  студентів юридичного факультету Чернігівського кооперативного фахового коледжу з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Іриною Протченко та директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйком.

Важко переоцінити важливість таких заходів для сучасної молоді. Онлайн-формат зустрічей дозволяє розширити аудиторію учасників щодо попередження виникнення домашнього насильства у сім’ї і боротися з ним усіма можливими засобами. Адже, зазвичай домашнє насильство-проблема, яку інколи складно розпізнати. Зазвичай люди, які зазнають домашнього насильства, не розуміють що зіткнулись з ним, у суспільстві існує думка, що насильством слід вважати лише фізичні вияви агресії . Але це далеко не так. Розрізняють такі види насильства як: фізичне, психологічне, сексуальне та економічне.

Якщо ви зазнали будь-якого з видів насилля, або розумієте , що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що головне правило не мовчати .

Особі, яка постраждала від домашнього насильства, необхідно зафіксувати факт його виникнення, аби в майбутньому притягти кривдника до відповідальності та запобігти повторним проявам домашнього насильства.

Куди звернутися у випадку домашнього насильства?

  • 102 – Національна поліція України;
  • 15-47 – урядова гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства;
  • 116-123 або 0 800 500 225 – Національна дитяча гаряча лінія;
  • мобільні бригади Міністерства соціальної політики в регіонах;
  • денні центри UNFPA;

Також, під час зустрічі обговорили питання щодо булінгу у закладах освіти. Проявів, які можуть бути підставами для підозри в наявності булінгу учасника освітнього процесу , форми булінгу, види булінгу, суб’єктів реагування у разі настання булінгу в закладах освіти, відповідальність за вчинення булінгу, порядку поновлення жінками порушених  їх прав на гендерну рівність.

Мова йшла також про найбільш актуальні проблеми, з якими звертаються громадяни за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги та роз’яснено шляхи їх вирішення.

Сподіваємося, що наші спільні зусилля сприятимуть дієвим крокам у формуванні здорової нації.