назад

13866731 507779259413035 1909126613 n

08 серпня 2016 року фахівці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали с. Шманьківчики та Шманьківці Чортківського району з метою надання адресної правової допомоги та юридичних консультацій місцевим жителям.

Виїзний прийом громадян проводився директором місцевого центру  Марією Гамбаль та заступником директора Ольгою Галанчак  в приміщенні сільської ради с.Шманьківчики Чортківського району. Жителів села цікавили питання щодо виділення земельної ділянки учасникам АТО, розірвання шлюбу, складення та посвідчення заповіту, а також стягнення аліментів з дітей на утримання непрацездатних батьків.

Щодо обов’язку повнолітніх дітей утримувати батьків, то він виникає у випадку, коли вони є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає. Дочка, син крім сплати аліментів зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Також представники місцевого центру провели робочу зустріч із головою Шманьківчицької сільської ради Надією Ненчин та працівниками сільської ради. Марія Гамбаль ознайомила присутніх із роботою Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, категорією громадян, які мають право на БВПД та переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги. Присутніх поінформовано, що право на безоплатну правову допомогу мають і внутрішньо переміщені особи, які проживають на території даних сіл. Одночасно Марія Гамбаль повідомила про  запровадження пілотного проекту в частині забезпечення прийняття та видачі документів під час державної реєстрації громадських формувань відповідно до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З метою поширення інформаційних матеріалів про систему безоплатної правової допомоги працівники місцевого центру відвідали поштове відділення та ФАП с.Шманьківчики Чортківського району.

Цього ж дня директор місцевого центру Марія Гамбаль та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Олена Овсинська здійснили виїзд в с. Шманьківці для надання адресної правової допомоги особі з інвалідністю. Оскільки пенсіонерка належить до ІІІ групи інвалідності і отримує пенсію в розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, у клієнтки  прийнято звернення щодо надання БВПД та необхідні додатки до нього.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).