назад

Служба у справах дітей Рівненської ОДА – новий партнер системи БПД у питанні реалізації підходу відновного правосуддя для неповнолітніх

Питання ресоціалізації неповнолітніх, себто, повернення дитини у суспільство, як законослухняної особистості із системою моральних, ідейних та правових переконань, відповідно до прийнятих у суспільстві норм і цінностей, наразі не узгоджене на державному рівні.

Після участі неповнолітнього у  пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» питання подальшого супроводу здійснюється за власною ініціативою представниками різних служб, органів влади та місцевого самоврядування.

На Рівненщині гостро стоїть питання ресоціалізації неповнолітніх з віддалених районів краю. Задля його вирішення  прийнято рішення залучити до міжвідомчої робочої групи, яка працює над реалізацією Програми,  Службу у справах дітей Рівненської ОДА.

Тож, два дні робочих зустрічей, перемовин, узгодження співпраці та взаємодії завершились підписанням в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Світланою Бідюк Меморандуму про співпрацю з очільником Служби у справах дітей Рівненської обласної державної адміністрації Віктором Марчуком.

«Процес ресоціалізації неповнолітнього є завершальним та важливим етапом у підході відновного правосуддя для неповнолітніх. Дитина може вчинити правопорушення з ряду причин або їх сукупності. Наприклад, це недостатня опіка батьків, вплив зовнішнього середовища та ін. Відтак, ми шукаємо партерів, які можуть в подальшому контактувати з дитиною і слідкувати, аби зусилля, докладені фахівцями під час проходження неповнолітнім Програми не зійшли нанівець», – зазначила в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Світла Бідюк.

В межах меморандуму Сторони сприятимуть в інформуванні про пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також  – у залученні ресурсів Сторін для його реалізації.