назад

На Сумщині говорили про дотримання прав внутрішньо переміщених осіб

У Регіональному центрі з надання БВПД у Сумській області відбувся круглий стіл «Гарантії дотримання прав ВПО в умовах воєнного стану у Сумській області». Учасниками заходу стали директори місцевих центрів з надання БВПД, очільники обласного та міського Департаментів соцзахисту населення, виконавча директорка ГО «Північна правозахисна група».
За словами модераторки, Валентини Волобуєвої, заступниці директора Регіонального центру, «дослідження правового статусу внутрішньо переміщених осіб в Україні проводяться, починаючи з 2014 року, але нова хвиля вимушеного переміщення спровокувала численні зміни і трансформації цього спеціального статусу. Повномасштабне вторгнення росії спричинило численні нові проблеми, тому вкрай необхідним на сьогодні є дотримання гарантій прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
Українці, які зараз змінюють місце проживання у зв’язку з воєнними діями, є внутрішньо переміщеними особами. Згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу», вони мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Численні питання від таких осіб щоденно надходять на гарячу лінію контактного центру. Які саме – поінформував учасників Ігор Шпак, начальник відділу контактцентру. Громадян турбують питання порядку оформлення статусу ВПО та підстави для відмови; оформлення державної та міжнародної допомоги; компенсація за працевлаштування та розміщення ВПО; компенсація за пошкоджене майно внаслідок воєнних злочинів.
Далі очільниця Департаменту соцзахисту населення Сумської обласної військової адміністрації Людмила Мусіяка висвітлила питання щодо порядку реєстрації та обліку громадян, які є внутрішньо переміщеними особами, наявних державних та міжнародних гарантій для громадян даної категорії. «В області обліковується 60220 тисяч внутрішньо переміщених осіб, із них 48997 тисяч обліковані з початку введення в дію воєнного стану, з 24.02.2022, зокрема 14 293 дитини, 1 424 особи з інвалідністю, 6 551 пенсіонерів», – зазначила високопосадовець.
«Тільки на території Сумської громади таких осіб, яким встановлено статус ВПО, налічується 14091 особа, у тому числі 2548 встановлено статус через електронну платформу Дія», – повідомила Тетяна Масік, очільниця Департаменту соцзахисту населення Сумської міської ради.
Предметом обговорення учасників стали підстави для відмови у видачі довідки про взяття на облік ВПО, перелік яких визначений законодавством, порядок оформлення, обов’язкові реквізити рішенння про відмову та процедура вручення його заявнику. Слід відмітити, що у разі втрати або псування довідки уповноважений орган замість неї безоплатно видає дублікат на підставі заяви особи, якій надавалася довідка.
Учасників заходу поінформовано про види допомоги, які можуть отримати ВПО. Така допомога надається щомісяця з місяця звернення на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних для ВПО.
Обговорили також питання обов’язкового повідомлення ВПО про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соцзахисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибутя до нового місця проживання.
За словами виконавчої директорки ГО «Північна правозахисн група» Наталії Єсіної, на практиці зустрічаються непоодинокі випадки, коли особі, яка повернулася до покинутого постійного місця проживання, відмовляють у розгляді заяви про зняття з обліку та пропонують вирішувати це питання в управлінні соцзахисту, де вона обліковується (умовно кажучи, з’їздити з Києва на Львівщину), мають розглядатися як надзвичайна подія. Відмова у розгляді заяви про скасування дії довідки ВПО може бути підставою для оскарження неправомірних дій територіального органі соцзахисту у судовому порядку.
Через низьку поінформованість ВПО про існуючі програми розміщення та забезпечення житлом більшість внутрішньо переміщених осіб не знають про можливості підтримки від Держави та міжнародних партнерів.
Поділився практичним досвідом щодо механізмів забезпечення житлом ВПО в умовах воєнного стану директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександр Муха. Він зазначив, що першочерговим правом на забезпечення житловим приміщенням з фондів житла для тимчасового проживання ВПО мають сім’ї ВПО з дітьми, вагітні жінки, особи, які втратили працездатність, та особи пенсійного віку з числа внутрішньо переміщених осіб. Потреба в житлових приміщеннях визначається у розмірі не менше як 6 кв.метрів на особу.
Очільник місцевого центру наголосив: «слід пам’ятати, що ВПО, яким надано житлове приміщення з таких фондів, не мають права приватизувати, обмінювати та здійснювати поділ такого житла, використовувати його для провадження підприємницької діяльності, здавати у піднаймання або вселяти до нього інших осіб, не зазначених у договорі користування відповідним приміщенням».
Фонди житла для тимчасового проживання ВПО, які не мають або втратили житло (можливість користуватися житлом) формуються органами місцевого самоврядування, а в разі їх відсутності – відповідними військо-ціивільними адміністраціями.
Про приклади допомоги громадянам щодо порядку реєстрації статусу ВПО без підтвердження проживання на окупованій території розповіла очільниця Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко. Вона повідомила, що кількість звернень з даного питання складає близько 40 відсотків усіх звернень ВПО.
На завершення, директорка Регіонального центру Олена Демченко наголосила на важливості продовження партнерської співпраці, проведенні правопросвітницьких заходів на актуальні теми регулювання правовідносин в умовах воєнного стану. «На сьогодні, кожна внутрішньо переміщена особа потребує допомоги зі сторони держави, гомадських організацій та міжнародної спільноти. Фахівці системи БПД Сумщини здійснюють правовий захист таких осіб».