назад

Відео із facebook Юридичного факультету ЗУНУ

Професія «юрист» була і залишається однією із найбільш популярних та затребуваних не лише в Україні, а й за кордоном. Наше життя тісно пов’язане з діяльністю цих фахівців, оскільки майже в кожній ситуації ми звертаємося до них за консультаціями та правовою допомогою. Особливості юридичної професії, робота юристів системи безоплатної правової допомоги, навички та знання, якими необхідно володіти для успішної роботи правником та багато іншого обговорювали днями під час зустрічі студентів юридичного факультету Західноукраїнського національного університету, запрошених експертів та старшокласників Тернопільщини.

Так, менеджер з якості Регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Віталій Сольський розповів учасникам про систему БПД, категорії населення, які мають право на безоплатну правову допомогу, роботу адвокатів, а також пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» тощо.

За словами юриста, Конституція України передбачає право громадян на безоплатну правову допомогу. З метою забезпечення такого права, у 2013 році розпочала свою діяльність система надання безоплатної правової допомоги. Всі, хто мешкає на території України мають право безкоштовно отримати юридичну консультацію, правову інформацію – безоплатну первинну правову допомогу. Але є питання, які неможливо вирішити лише за допомогою консультацій і роз’яснень і виникає потреба представляти інтереси клієнтів у судах, інших органах. В таких випадках, певні категорії населення згідно ст.14 Закону України «Про БПД» можуть безкоштовно отримати допомогу адвокатів, які співпрацюють із системою надання БПД чи працівників системи для захисту своїх інтересів у судах – безоплатну вторинну правову допомогу. Послуги юристів та адвокатів оплачуються за рахунок коштів Державного бюджету України.

«Незважаючи на воєнні дії, система БПД продовжує працювати та надавати правову допомогу усім потребуючим. Адвокати, які співпрацюють з системою та юристи як регіональних, так і місцевих центрів, попри всі труднощі забезпечують якісне представлення інтересів усіх категорій громадян, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Адже перед нами стоїть відповідальне завдання — забезпечити належний захист прав громадян, навіть коли на території України ведуться бойові дії» – підкреслив Віталій Сольський.

Крім того, учасники зустрічі дізналися про пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», який реалізується на базі системи БПД за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Метою проєкту є максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим вжиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.
Студенти юридичного факультету та старшокласники відмітили, що зустріч була надзвичайно цікавою та пізнавальною, вони дізналися багато нового щодо роботи юристів та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД.