назад

Генеральна Асамблея ООН у 2013 році проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. Цього дня у всьому світі проводять інформаційні кампанії, спрямовані на підвищення рівня інформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми та привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим та протидіяти торгівлі людьми.

Менеджер з якості Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області Віталій Сольський взяв участь в онлайн – семінарі з питання запобігання та протидії торгівлі людьми, який відбувся на базі Тернопільського регіонального центру підвищення кваліфікації. Учасники заходу, державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування отримали правничу інформацію на дану тематику.

Законом України «Про протидію торгівлі людьми» визначено, що «торгівля людьми» — це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

За словами юриста, торгівля людьми – одна з найбільш актуальних проблем сучасності. Жінки та діти, які вимушено покинули територію нашої держави через військову агресію Росії проти України, стикаються з величезними ризиками в цьому напрямку. Разом з тим, чоловіки, які залишаються всередині країни теж є потенційними жертвами зловмисників. Проблема торгівлі людьми була актуальною для України ще й раніше, до початку війни: наша країна перебувала на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства, лише за три роки постраждали майже 50 тисяч українців.

Під час масового переміщення людей дуже складно ідентифікувати випадки, пов’язані з торгівлею людьми. Як правило, зловмисники користуються вразливістю громадян, які стають вимушеними переселенцями. Ризики зростають ще й через те, що, тікаючи від війни, люди втрачають роботу, дохід, не мають можливості забезпечити свої сім’ї, тому погоджуються на сумнівні пропозиції під виглядом допомоги та працевлаштування і, як наслідок, потрапляють до рук торговців людьми. Крім того, спрощена процедура перетину кордону теж загострила ситуацію – підкреслює Віталій Сольський.

Правник підкреслює, що при переміщенні за кордон, щоб убезпечити себе від такого становища громадянам України, які є біженцями, та тим, які шукають тимчасового захисту, по приїзду у відповідну країну, необхідно невідкладно зареєструватися на тимчасове проживання. Варто тримати при собі оригінали та копії документів, нікому не віддавати паспорт та показувати лише прикордонникам. Не можна одному сідати до незнайомців у машину, при можливості сфотографувати машину, її номер, а також документи осіб, які займаються організацією перевезень. Крім того, не зайвим буде домовитися з рідними чи знайомими про певне кодове слово, якийсь знак або сигнал, який буде означати небезпеку та потребу в допомозі, а також повідомляти близьким людям про свої переміщення, геолокацію та поточний стан справ. Не можна приймати пропозиції про роботу сумнівного характеру, а якщо вже погодилися, то обов’язково треба підписати трудовий договір або контракт. У випадку виникнення якоїсь підозрілої ситуації, необхідно повідомляти поліцію, екстрених чи аварійних служб, волонтерів, звертатися до посольства чи консульства України.

Потрапляння людини в ситуацію торгівлі людьми спричиняє порушення прав кожного громадянина, таких як право на життя, повагу до гідності, на свободу та особисту недоторканність, свободу пересування та інші. Фахівці системи безоплатної правової допомоги надають відповідні юридичні консультації, а також діє єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).