назад

Про сімейні конфлікти та шляхи їх вирішення говорили на Білоцерківщині

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Київській області Геннадій Кукса та Антоніна Господаренко провели у липні інформативний семінар щодо правового регулювання сімейних конфліктів та шляхів іх вирішення, який відбувся у Білоцерківському міськрайонному центрі зайнятості.

«Обрана тематика завжди була актуальною, а в період воєнного стану протиріччя між близькими людьми тільки набрали нових обертів. Виключити виникнення сімейних конфліктів неможливо, і ці конфлікти виникають практично завжди. Просто в одних сім’ях їх вирішують самостійно, а для інших необхідна правова допомога», – зауважила фахівчиня Регіонального центру Антоніна Господаренко.

Під час заходу присутні дізналися, що найчастіше сімейні спори виникають з приводу розірвання шлюбу, стягнення аліментів, поділу майна, що є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, участі батьків у вихованні дитини, визначення походження дитини та оспорювання батьківства.

Детальніше зупинилися на процедурі розлучення, яка має певні особливості в умовах воєнного стану. Пояснили, що останній не є перешкодою для розірвання шлюбу, оскільки шлюбні відносини базуються на добровільності. Тобто, право припинити шлюбні відносини не може бути обмежене.

Говорили про переваги застосування сімейної медіації над вирішенням спору в судовому порядку.

«Більшість громадян, які звертаються до суду для вирішення сімейних спорів, не обізнані про можливість врегулювання конфлікту в досудовий чи позасудовий спосіб, шляхом укладення відповідних договорів, а також застосування процедури медіації як позасудового варіанту вирішення спору», – так Геннадій Кукса розповів про перемовини конфліктуючих сторін за участю медіатора (посередника) для пошуку рішення, яке буде прийнятим для всіх учасників сімейного конфлікту та враховуватиме інтереси кожного.

Учасникам заходу наголосили, що юристи та адвокати системи БПД готові допомогти швидко і ефективно вирішити будь-які спірні питання, які виникають у сфері сімейного права.

Право на безоплатну первинну правову допомогу згідно з Конституцією України та Законом України «Про безоплатну правову допомогу» мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Серед усіх охочих розповсюджена інформаційна продукція.