назад
23.01.20

Стоп булінг: правові уроки для кропивницьких школярів

Як проявляється булінг в шкільному середовищі? Які є види булінгу? Які наслідки його вчинення для дитини та можливі шляхи подолання? Відповіді на ці питання, школярі Кропивницького, дізналися під час правових вікторин «Скажи булінгу «Ні!»», які супроводжувалася цікавими іграми та конкурсами.

Правові вікторини для учнів провели фахівчині Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Гула та Наталія Цуцман спільно з соціальним працівником Альоною Луценко.

Під час заходів учні мали можливість на прикладах реальних історій з життя дітей (відібраних із звернень на Національну дитячу «гарячу лінію»), визначити вид булінгу; з’ясувати, хто агресор, а хто жертва булінгу; наслідки вчинення булінгу для дитини та можливі шляхи його подолання.

«Прикметною ознакою булінгу є довготривале «відторгнення» дитини її соціальним оточенням. Найчастіше булінг відбувається в таких місцях, де контроль з боку дорослих менший або взагалі його немає. Це може бути шкільне подвіря, сходи, коридори, вбиральні, роздягальні, спортивні майданчики. У деяких випадках дитина може піддаватися знущанням і поза територією школи, на шляху до дому. Навіть удома жертву булінгу можуть продовжувати цькувати, надсилаючи образливі повідомлення на телефон або через соціальні мережі. Тому ви маєте знати як захистити свої права», – підкреслила Наталія Цуцман, фахівчиня Кропивницького місцевого центру.

Під час проведення гри «Дерево толерантності» кожна з груп мала написати ті якості, які допоможуть їм позитивно спілкуватися та уникати булінгу в класі.

«Булінг вкрай негативно впливає на соціалізацію дитини, дезадаптуючи її. Наслідками булінгу є руйнування або ж затримка формування сфер, в яких здійснюється становлення особистості: діяльності, спілкуванні, самосвідомості. Тому проведення таких правопросвітницьких заходів є вкрай важливим для становлення особистості», – прокоментувала Альона Луценко, соціальний працівник.

Наприкінці заходів команди-переможців в правовій вікторині отримали грамоти та тематичні буклети системи безоплатної правової допомоги.