назад

Реєстрація місця проживання дитини без згоди одного із батьків

Неодноразово клієнти Великобагачанського бюро зверталися за вирішенням життєвої проблеми щодо здійснення реєстрації місця проживання дитини, коли один із батьків не надає письмової згоди на реєстрацію місця проживання цієї ж дитини.
Згідно п.18 Постанови КМУ від 02.03.2016 року № 207 у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

У випадку, якщо батько не згоден на зміну місця проживання дитини, необхідно:
1. Звернутися до Центру надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) із заявою про реєстрацію місця проживання дитини. Якщо потрібно ще й зняти дитину з попереднього місця проживання, додається заява про зняття з реєстрації місця проживання дитини.
2. Отримати відмову у знятті з місця проживання та реєстрації місця проживання дитини .
3. Звернутися з позовом до суду.

Один із батьків, котрий не надає згоди на зняття та реєстрацію місця проживання дитини порушує права дитини та права того з батьків, з ким проживає дитина, на вільний вибір місця проживання.
Відповідно до цивільного законодавства України місце проживання дитини має відповідати місцю проживання батьків, або одного з них. Сімейним кодексом України передбачено, що місце проживання визначається за домовленістю батьків.

Згідно з ч.2 ст.161 Сімейного кодексу України у випадку, якщо батьки не проживають разом, та не домовились із ким саме буде проживати дитина в такому випадку спір між ними може вирішуватися органами опіки та піклування або судом.
Визначити місце проживання дитини можна незалежно від того розірваний шлюб чи ні.
Фактом, що дозволяє встановити місце проживання дитини є окреме проживання батьків дитини, а також відсутність домовленості між ними щодо того, з ким буде проживати дитина, це у свою чергу породжує спір між сторонами.
Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» гарантує кожній людині право на вільне пересування по всій підконтрольній території України.

Після отримання відмови у ЦНАП щодо реєстрації малолітньої дитини громадяни вимушені звертатися за допомогою до юристів та адвокатів.
Відповідну письмову відмову громадянин має право оскаржити до суду, і на підставі судового рішення зареєструвати місце проживання дитини.
Якщо батьки зареєстровані за різними адресами, місце проживання малолітньої дитини реєструється разом з матір’ю (батьком) за письмовою згодою батька (матері) при подачі документів, або на підставі нотаріально завіреної письмової згоди батька (матері).

ЦНАП відмовляє у наданні дозволу на зняття з місця реєстрації або на реєстрацію місця проживання у випадку, якщо особа не подала потрібних документів.
Відтак, діючим законодавством не закріплено обмеження щодо реєстрації дитини, а лише встановлено певний порядок її реєстрації за згодою батьків або за рішенням суду, який дозволив зареєструвати дитину без згоди одного з батьків.
Тому потрібно в порядку цивільного судочинства звертатися із позовною заявою до суду за місцем реєстрації батька (матері), який не надає письмового погодження на зміну місця проживання дитини.