назад

Легалізація трудових відносин та забезпечення прав застрахованих осіб на ринку праці

21 січня з метою забезпечення права осіб на безоплатну правову допомогу в.о. начальника відділу «Жашківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання БВПД Аллою Лавренюк під час семінару, що проводився  Жашківським районним центром зайнятості, висвітлено тему легалізації трудових відносин та забезпечення прав застрахованих осіб на ринку праці.

Питання легалізації трудових відносин на сьогодні є актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці використовують найману працю без належного оформлення трудових відносин. Присутнім повідомлено, що відповідно Кодексу законів про працю України, держава гарантує працездатним громадянам, які постійно проживають на території України, вільний вибір виду діяльності.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, які суттєво впливають на майбутнє людини. Так, погоджуючись на «нелегальну» роботу, найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюється пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсації за умов  тимчасової непрацездатності.

Поряд з цим, громадяни повинні усвідомлювати, що вимагаючи від своїх роботодавців офіційного працевлаштування вони забезпечують собі на сьогодні соціальні гарантії, а в майбутньому – пенсію.

Осіб, що перебувають на обліку, як безробітні, ознайомлено з напрямками діяльності бюро правової допомоги, порядком отримання безоплатної правової допомоги та категоріями осіб, що є суб’єктами права на таку допомогу, згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», можливістю отримання он-лайн доступу до сервісів Міністерства юстиції України.