назад

Студентам Ніжинського коледжу – про відповідальність неповнолітніх за вчинення кримінальних правопорушень

Про причини і наслідки скоєння кримінальних правопорушень говорили зі студентами Ніжинського фахового коледжу  Національного університету біоресурсів і природокористування України під час спільного правопросвітницького заходу з представниками Ніжинської мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

Так, юристки Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Іванова та Ольга Пабат розповіли  першокурсникам коледжу про відповідальність неповнолітніх за вчинення кримінальних правопорушень та пояснили  основні умови застосування  Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні таких правопорушень. 

Зокрема, вони виокремили і основні причини, через які діти скоюють злочини невеликої чи середньої тяжкості. Серед них – бажання завоювати авторитет серед однолітків та складні життєві обставини.

Також, фахівчині системи БПД наголосили, що завдання Програми відновлення для неповнолітніх полягає у поверненні дитини до нормального життя  без застосування карального підходу, що дозволяє уникнути впливу кримінального середовища. Це не означає, що порушник взагалі не нестиме відповідальність, адже він має відшкодувати заподіяну шкоду потерпілому, а також пройти процес ресоціалізації.

Крім цього, студенти дізналися про відповідальність за колабораційну діяльність та пособництво, зокрема і про те, які дії можуть бути кваліфіковані як колабораціонізм чи пособництво окупантам. Студентам пояснили, що одна річ – добровільний перехід на бік окупантів та займання посад в окупаційних структурах, і геть інша – коли людина працює далі на колишній роботі, щоб елементарно мати можливість прогодувати себе та свою родину.

В свою чергу  фахівці мобільної бригади соціально-психологічної допомоги  ознайомили учасників тренінгу зі специфікою роботи мобільної бригади та представили алгоритм реагування на випадки домашнього насильства і насильства за ознакою статі в Ніжинській громаді.

На сам кінець, студенти дізналися, що в умовах воєнного стану найбільш зручний спосіб отримати правову  консультацію – це зателефонувати до контакт-центру системи БПД за номером 0 800 213 103.

Довідково. Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги – це спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Вони працюють за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації із Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України у патрнерстві з місцевими органами влади та виконавчим партнером ГО “Інноваційні соціальні рішення.