назад

Сумщина онлайн: інформуємо про безпечну міграцію

Ракетні удари російських військ по українській енергетичній інфраструктурі загрожують новим припливом українських біженців до країн ЄС.

Кількість біженців з України до Європи на початок 2023 року сягнула майже 8 млн. Про це свідчать дані Управління Верховного комісара ООН у справах біженців*.

Тож, Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області за спільної участі із ГО “Соціальна Організація Студентів” провів інтерактивне заняття на тематику міграції в умовах надзвичайного стану.

Захід був орієнтований на широкопрофільні аудиторію, до зустрічі також долучилися волонтери системи БПД Сумщини.

На початку зустрічі голова  ГО “Соціальна Організація Студентів” Юлія Тарасенко-Баландіна розповіла про те:

  •   Що таке міграція та які її особливості в надзвичайних умовах.
  • Які існують правила безпечної міграції в надзвичайних умовах.

Окрім того, в рамках інтерактивного заняття з юристкою Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Яною Кравець присутні мали змогу  обговорити питання – хто такі особи, яким належить право на тимчасовий захист та чим вони відрізняються від біженців та мігрантів.

Учасники інтерактивного заняття дізналися про те:

  • Які правові підстави для отримання  тимчасового захисту  чи статусу біженця?
  • Які права передбачені при отриманні кожного із вищезгаданих статусів?
  • Як оцінити переваги вибору тимчасового захисту чи чи статусу біженця в країнах ЄС.

Європейська комісія ухвалила рішення продовжити дію Директиви тимчасового захисту для українців. Вона буде діяти до березня 2024 року. Також українці не втрачатимуть статусу тимчасового захисту, навіть якщо вони повернуться додому на тривалий час”, – наголосила фахівчиня Регіонального центру.

Під час зустрічі спікери також обговорили свій досвід міграції та розповіли на прикладі про окремі негативні моменти, що виникли під час перебування в іноземних країнах.

Також всі присутні мали змогу задати питання та отримати на них відповіді. Їм надали актуальні контакти, куди можна звернутися із-за кордону. 

Окремо учасників заходу поінформували щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги із застосуванням дистанційних сервісів. Нагадуємо, проконсультуватися із важливих правових питань можна також із-за кордону за номером +380443631041.

Тематика чергового інтерактивного заняття «Обмеження прав людини у воєнний час». Бажаючі можуть доєднатися до чергового заходу 11.01.2023 року о 16:00 зареєструвавшись за посиланням.

 

Довідково: *https://data.unhcr.org/en/situations/ukraine