назад

Свої права ти добре знай, але і про обов’язки не забувай!

Повномасштабне  вторгнення росії до України розділило життя українців на до та після…  Війна забрала не лише безліч життів, а й звичний ритм життя та дитинство у наших дітей.  Такі негативні емоції  шкодять  дитячому здоров’ї  та психіці і саме   тому  діти потребують ще більшої любові та піклування. Під час війни порушуються всі права дитини: право на життя, право бути з сім’єю, право на здоров’я, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист.

Ці порушення вимагають правового регулювання та захисту. Система безоплатної правової допомоги в України  є однією із державних інституції, яка стоїть на варті захисту прав та інтересів дітей.

Діти  є однією із ключових категорій  для проведення правопросвітницьких заходів  фахівцями системи безоплатної правової допомоги. За  рік  війни не втратили своєї актуальності правопросвітницькі заходи для  учнівської та студентської молоді. Крім надання правової інформації та правових знань юристи системи БПД  намагаються не лише   розповісти про правові питання, а й провести інтерактивні заняття для діток у безпечному середовищі, підтримати, розрадити та відволікти  їх у такий складний час

У рамках постійної співпраці Чорнухинського бюро правової допомоги з Будинком дитячої та юнацької творчості Чорнухинської селищної ради завідувачка  бюро Жанна Шульга провела  годину спілкування для вихованців гуртків щодо прав та обов’язків дітей. Юрист поінформувала про права дітей, які виникають від народження і до досягнення певного віку, а також про обов’язки, які виникають з реалізації прав і навпаки.

Вона наголосила на основних правах, які має дитина, а саме: право на життя, на ім’я, на набуття громадянства, на піклування з боку батьків, на збереження своєї індивідуальності, право бути заслуханою у ході будь-якого розгляду, що стосується дитини; право на свободу совісті та релігії; право на особисте та сімейне життя; недоторканість житла; таємницю кореспонденції; право користуватися найдосконалішими послугами системи охорони здоров’я; благами соціального забезпечення; на рівень життя, необхідний для її розвитку; на освіту; на відпочинок; на особливий захист: від викрадень та продажу, від фізичних форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, участі у військових діях; право на вжиття державою всіх необхідних заходів що до сприяння фізичному та психічному відновленню та соціальній інтеграції дитини, яка стала жертвою зловживань або злочину. Також представниця системи БПД  розповіла про можливості захисту прав дітей завдяки системі безоплатної правової допомоги.

«Всі діти мають  право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто, окрім безоплатної первинної правової допомоги (правової інформації та юридичних консультацій), діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у захисті та представництві їхніх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.  Її надають юристи бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із системою БПД. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава. Діти  отримали інформаційні матеріали з роз’ясненням про їх права.» –  повідомила Жанна Шульга.

Також дітям розповіли про основні обов’язки та повідомили про те, що у разі їх невиконання наступає юридична відповідальність.

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів громадяни можуть звернутися до Чорнухинського бюро правової допомоги за адресою:  с-ще Чорнухи, вул. Центральна, 39, (І поверх) або в телефонному режимі – (05340) 5-17-43.