назад

Про можливості системи безоплатної правової допомоги розповіли керівництву Хирівської територіальної громади

Директор Самбірського місцевого центру з надання БВПД спільно з начальником відділу надання правової допомоги центру Лесею Сушко, на запрошення волонтерки системи БПД Марії Шандрович, зустрілися з керівництвом Хирівської територіальної громади.

Під час заходу Микола Іванович розповів про структуру системи безоплатної правової допомоги, напрямки роботи, співпрацю з адвокатами та шляхи вирішення правових проблем населення.

«Нам важливо посилювати правову спроможність мешканців громад. Люди повинні знати, якщо вони звернуться до системи безоплатної правової допомоги – то неодмінно зможуть захистити свої права. У нас чудово налаштована співпраця з вашою юристкою, Марією Шандрович, вона – волонтер системи БПД. Марія неодноразово скеровувала людей до нас, проводила різні правопросвітницькі заходи, за що ми їй дуже вдячні», – наголосив Микола Шийко.

 

 

Голова громади, Мирослава Королюк, підтримала думку про те, що потрібно покращувати правову обізнаність мешканців регіону, розповідати про їх права та способи захисту, тому вона, як очільник громади, зацікавлена в партнерстві з метою розширення точок доступу до правової допомоги.

 

Начальник відділу надання правової допомоги  Леся Сушко, зосередила окрему увагу на захисті дітей, як одній з категорій, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Розповіла про можливість та умови участі неповнолітніх у відновному правосудді, як шанс не стати засудженим, примиритись, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони. Також фахівчиня розповіла про можливість доступу до медіації  через звернення до центрів безоплатної правової допомоги.

 

«Медіація є способом вирішення суперечки шляхом переговорів за участю посередника-медіатора. Медіація корисна у конфліктах, де є потреба зберегти хороші стосунки та репутацію (сімейних, комерційних, трудових тощо). Важливо, що медіація проводиться за взаємною згодою сторін з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації. Її можна проводити як замість звернення до суду, так і під час розгляду справи в суді», – підсумувала юристка.