назад

Дводенний тренінг «Підвищення потенціалу надавачів соціальних послуг постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, попередження і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству» зібрав 20 – 21 березня представників системи БПД Тернопільщини та працівників соціальних служб регіону. Захід був реалізований за підтримки Фонду Народонаселення ООН – UNFPA Ukraine у партнерстві з Головним Управлінням Національної соціальної сервісної служби у Тернопільській області.

Учасниці тренінгу під керівництвом національного тренера з питань запобігання та протидії ГЗН Валерія Міхєя розглянули національне та міжнародне законодавство у сфері запобігання та протидії домашньому насильству; ознайомилися з міжнародною практикою та стандартами захисту прав осіб, які постраждали від домашнього насильства та ГЗН; отримали інформацію щодо існуючих національних механізмів, практик, заходів захисту постраждалих від домашнього насильства для подальшої підтримки постраждалих осіб; поглибили знання щодо міжнародних механізмів захисту прав людини, що стосуються випадків насильства.

Також під час практикуму присутні розглянули актуальні кейси домашнього насильства, побудували та презентували ефективні алгоритми реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства на місцевому рівні.

Крім того, Валерій Міхєй акцентував увагу учасниць заходу на ролі недержавних організацій у системі запобігання та протидії домашньому насильству і навів приклади успішних практик захисту постраждалих осіб. Фахівець підкреслив важливість правильної комплексної взаємодії та комунікації партнерів у напрямку допомоги постраждалим.

За результатами тренінгу учасниці змогли чітко окреслити для себе поетапний алгоритм дій для надання допомоги постраждалій особі, а також зійшлися на думці, що кожну із підтем, яку оглядав спікер заходу можна розвивати та робити темами окремих зустрічей, адже вони включають безліч цікавих та актуальних аспектів.

Довідково. Проєкт «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» – це проєкт UNFPA з розбудови муніципальних систем запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству. Дана ініціатива реалізується за підтримки урядів Великої Британії та Канади.

Проєкт спрямований на посилення спроможності та ролі муніципалітетів у розбудові стійких механізмів захисту та надання допомоги постраждалим від домашнього насильства. Він передбачає розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації та міжвідомчої взаємодії органів і служб на муніципальному рівні, а також активізацію та залучення мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства.

Створення муніципальних систем запобігання та протидії домашньому насильству базується на принципах 4Р (4П) та включає:

  • попередження – формування у громаді нульової толерантності до насильства та посилення готовності членів громади протидіяти його проявам;
  • послуги та захист – покращення доступу постраждалих, незалежно від віку та стану здоров’я, до якісних комплексних послуг, орієнтованих на їх потреби, а також надання цих послуг;
  • притягнення кривдника – забезпечення належного розгляду випадків домашнього насильства і притягнення кривдника до передбаченої законом відповідальності та зміну моделі його поведінки;
  • політики – налагодження скоординованого міжсекторального реагування на насильство, що гарантує ефективну та своєчасну допомогу у кожному випадку.