назад

Система БПД – актуальна правова інформація завжди доступна

Представники системи БПД Житомирщини завжди приділяли суттєву увагу правопросвітницькій діяльності. Навіть війна, яку розв’язала росія в Україні, не завадила фахівцям оперативно переформатувати правопросвітницьку роботу, керуючись принципами безпеки та доступності правової інформації.

Правопросвітницька робота налагоджена таким чином, щоб актуальна правова інформація надавалась «людською мовою» всім, хто її потребує.

Юристи безоплатної правової допомоги взаємодіють з соціальними партнерами, аби надавати населенню ширше коло послуг для розв’язання нагальних проблем.

21 березня завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька відвідала Центр надання адміністративних послуг Коростишівської міської ради. Вона провела для клієнтів та працівників установи правопросвітницькій захід в на тему «Фіксування воєнних злочинів», торкнулася певних законодавчих новацій військового часу, проінформувала щодо пільг та гарантій для вимушених переселенців. Згодом пані Наталія забезпечила роботу консультаційного пункту доступу до БПД, надавши бажаючим юридичні поради. А з трудовим колективом установи обговорила плани на подальшу співпрацю.

Доброю традицією стало проведення Дня або Тижня відкритих дверей у центрах та бюро системи БПД. Абсолютно всі верстви населення можуть ознайомитися з досвідом роботи правової структури та досконаліше узнати про можливість отримати послуги безоплатної правової допомоги.

22 березня фахівчиня Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко провела День відкритих дверей для відвідувачів установи. Вона розповіла, що таке безоплатна правова допомога, як утворена система безоплатної правової допомоги в Україні та яка роль держави у системі. Відповіла на безліч запитань, що виникли під час спілкування із слухачами. Поширила роздатковий інформаційний матеріал.

Також розповіла про унікальний проект «Волонтер БПД», зазначивши, що «волонтери допомагають центрам забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги, проводити правопросвітницьку роботу, організовувати надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізовувати інші повноваження у сфері захисту прав людини».

Пані Оксана зауважила, що волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, є дієздатними та добровільно виявили бажання надавати допомогу, підтримують і розділяють місію, бачення та цінності системи БПД. Особи віком від 14 до 18 років можуть долучитися до проекту за згодою законних представників.

Виконуючий обов’язки директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін підкреслює ” Наразі правопросвітницькі заходи проводяться на теми, які найбільше хвилюють українців: щодо документування воєнних злочинів, пільг та гарантій для внутрішньо переміщених осіб, соціального захисту, трудового права під час воєнного стануТакож значна увага приділяється висвітленню тематики щодо допомоги постраждалим від сексуального насильства в умовах війни, запобігання домашньому насильству, дотримання прав дітей, земельного права тощо”.