назад

Працюємо на варті захисту економічних прав громадян

Задля об’єднання зусиль державних інституцій щодо інформування громадян про питання економічних прав та особливостей їх реалізації,   директор Регіонального центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  Олександр Черчатий, заступниця начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області   Людмила Армеєва та  керівник Територіального управління Бюро економічної  безпеки у Полтавській області Олег Пахніц  провели робочу зустріч.

Сторони обговорили питання співпраці щодо проведення  спільної  роботи стосовно захисту прав громадян, забезпечення їх доступу до безоплатної правової допомоги правопросвітницької,  інформаційно‑роз’яснювальної роботи серед різних цільових  аудиторій громадян, представників територіальних громад та підприємців, спрямованих на інформування про їх права, обов’язки, що сприятимуть забезпеченню економічної безпеки у регіоні.

Бюро економічної безпеки України (далі – БЕБ) – це центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави. Саме таке визначення подається у статті 1 Закону України «Про Бюро економічної безпеки України».

Відповідно до завдань Бюро економічної безпеки України виконує правоохоронну, аналітичну, економічну, інформаційну та інші функції. Створення Бюро економічної безпеки України та його територіальних управлінь є новим кроком у становленні системи правоохоронних органів. Цей орган виконує не лише стандартні функції з розслідування тих чи інших правопорушень, а й діє комплексно, переважно для того, щоб упередити вчинення неправомірних дій та, загалом, покращити економічну ситуацію в державі, що вкрай необхідно на сьогодні.  Керманич Територіального управління БЕБ у Полтавській області зазначає, що у своїй роботі детективи та аналітики застосовують ризико-орієнтований підхід, що сприяє виявленню причин скоєння кримінального правопорушення, і як результат подальшої їх мінімізації.

«Не зважаючи на те, що Територіальне управління БЕБ у Полтавській області знаходиться у стані організації, вже є певні результати роботи. Зокрема, з лютого в управлінні на досудовому розслідуванні знаходяться кримінальні провадження, і по декільком з них, ми вже змогли відшкодувати державі понад 10 млн збитків. Немає часу затягувати створення управління. Для ЗСУ, країни та її громадян потрібні гроші, зокрема й для тих, які були змушені виїхати через збройну агресію росії проти України. Тому ми намагаємось максимально спрямувати наші дії на повернення коштів до бюджету країни.» – повідомив  Олег Пахніц.

По  завершенні   зустрічі керівники державних інституцій домовилися про проведення спільних комунікативних, правопросвітницьких заходів задля забезпечення доступу громадян до правової допомоги та підвищення рівня їх правової обізнаності.