назад

Студентам Сумщини розповіли про екологічні проблеми сьогодення

Вітчизняні та світові ЗМІ неодноразово писали про війну та її наслідків для екології.  А загальна сума розрахованих Держекоінспекцією збитків довкіллю за період з 24.02.2022 р. по 03.03.2023 р. по земельним, водним ресурсам та атмосферному повітрю становить майже $52 млрд.*

Тож, на базі комунального закладу Сумської обласної ради «Сумська обласна універсальна наукова бібліотека» відбулася зустріч із студентами одного із коледжів міста Сум. Враховуючи актуальність тематики начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпака акцентував увагу присутніх на екологічних проблемах сьогодення  в умовах воєнного стану.

“Повномасштабна війна в Україні – це виклик не лише для українського народу, але й для всього світу. Це реальність, з якою ми зараз стикаємося і наслідки якої, на жаль, відчують навіть наші нащадки. В умовах збройної агресії проти України особливо гостро постало питання захисту довкілля”, – наголосив на початку Ігор Шпак. 

Організована тематична зустріч була повністю присвячена екології. Зокрема, під час зустріч розглянули  правові аспекти захисту довкілля та міжнародний досвід.

Спікер розповів присутнім про обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища та відповідальність за порушення екологічного законодавства, а саме :

  • дисциплінарна відповідальність за екологічні правопорушення;
  • цивільна відповідальність за порушення екологічного законодавства;
  • адміністративна відповідальність;
  • кримінальна відповідальність за екологічні злочини.

А також поділився прикладами міжнародного досвіду природозахисного законодавства. Доповідачем було висвітлено важливість врахування засад Європейської Зеленої угоди, ратифікації Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду та Глобальних цілей сталого розвитку у Національному плані. 

За словами Ігоря Шпака: “Ведення розслідування воєнних злочинів російської федерації за Римським статутом дасть змогу залучити міжнародних криміналістів, підвищить стандарти слідства та забезпечить належність зібраних доказів для розгляду кримінальних справ у Міжнародному кримінальному суді”.

По завершенню всі присутні мали змогу задати питання спікерам та обговорити питання галузі охорони навколишнього природного середовища в умовах воєнного стану.

Довідково: *Інформація оперативного штабу при Держекоінспекції  – https://dei.gov.ua/post/operativnim-shtabom-pri-derzhekoinspektsii-bulo-rozrakhovano-zbitki-zavdani