назад

Система БПД на Закарпатті: правова допомога за рахунок держави гарантована і у воєнний час

У 2022-му виповнилося 10 років з дня створення системи безоплатної правової допомоги в Україні. Її основним завданням є забезпечення рівних можливостей доступу до правосуддя, захисту прав громадян України та всіх, хто перебуває під її юрисдикцією. Система за цей час довела свою затребуваність та ефективність.

  • На Закарпатті система БПД представлена Регіональним центром з надання БВПД у Закарпатській області, Ужгородським, Мукачівським та Хустським місцевими центрами та 15 бюро правової допомоги, фахівці яких та адвокати захищають порушені права громадян.
  • У 2022 році до місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті надійшло 15 тисяч 254 звернень від клієнтів, відповідно до наказів було видано 989 доручень на представництво інтересів адвокатам та 455 – штатним працівникам.
  • Серед важливих напрямків нашої роботи – правопросвітництво та інформування громадян через засоби масової інформації про право на правову допомогу за рахунок держави. З метою подолання правового нігілізму та підвищення правової свідомості краян, фахівцями центрів та бюро проведено 753 правопросвітницькі заходи. У ЗМІ та соцмережах розміщено 853 публікації правового характеру.
  • Регіональним центром з надання БВПД забезпечено видачу 3086 доручень адвокатам у кримінальному процесі та під час адмінзатримання. Прийнято 3960 актів від адвокатів на загальну суму 9 мільйонів 670 тисяч 700 гривень, які профінансовано у повному обсязі.
  • З 24 лютого 2022 року через вторгнення рф в Україну на центри лягло значне навантаження через величезний потік до нашої області вимушених переселенців із регіонів, де відбувалися чи відбуваються бойові дії, тимчасово окупованих територій. Система БПД негайно відреагувала на нові виклики. Перш за все, створенням нових консультаційних пунктів у місцях компактного проживання переселенців. Наразі на Закарпатті функціонує 53 консультаційних пунктів, з яких 20 у місцях поселення ВПО.

У перші дні війни працівники центрів та бюро з ранку до ночі проводили консультування у місцях прибуття та перебування переселенців: на залізничному вокзалі, у гуманітарних штабах, у місцях поселення ВПО. Також система БПД долучилася до сприяння прокуратурі в документуванні воєнних злочинів, спричинених внаслідок рашистської агресії.

Попри всі складнощі, система БПД продовжує виконувати свою місію і у воєнний час. Адже звернення людей, яким потрібна правова допомога, не перестають надходити, їх число зростає з урахуванням змін у законодавстві та через виклики воєнного часу. У Законі України «Про безоплатну правову допомогу» розширено перелік осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, право на БВПД отримала категорія осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

  • Якщо ви потребуєте правову допомогу, звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (у будні дні 08:00 год. – 19:00 год., у вихідні дні 09:00 год. – 18:00 год.).

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro