назад

В Арцизі учням ліцею розповіли як держава захищає права дітей

Як держава захищає права дітей та як підлітку отримати безоплатну правову допомогу. Система БПД завжди готова прийти на допомогу кожній дитині.

Фахівчиня Татарбунарського бюро правової допомоги Інга Дмитрієва та керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко провели лекцію для учнів 9-10 класів та педагогів Білоліського ліцею Татарбунарської міської ради.

На заході підліткам розповіли, що вони мають право на первинну та вторинну правову допомогу, отримати яку можуть через законного представника (батьки, опікун, піклувальник, усиновлювач чи інша особа, визначена законом).

Також, через повномасштабне російське вторгнення в Україну, для дітей та дорослих стали ще актуальнішими питання різних видів безпеки: інформаційної, фізичної, психологічної тощо.

Юристка системи БПД розповіла як дітям захистися в інформаційному просторі під час війни. Існує покрокова інструкція, яка виділяє наступні правила:

  1. Якщо хтось із користувачів у мережі просить приватну інформацію (особистий номер телефону чи номер батьків, де батьки працюють, де родина зараз перебуває, яка ситуація в місті, де розміщується військова техніка в місті чи військові об’єкти) — таку інформацію в жодному разі не можна передавати. Навіть якщо це онлайн-друг, якого дитина знає в реальному житті. Адже зараз дуже часто особисті профілі зламують для отримання інформації або створюють фейкові профілі.
  2. Не можна знімати розміщення та пересування військової техніки та військових у місті, де перебуває дитина. Оскільки окупанти можуть переглядати відкриті профілі українців для визначення місця розташування військових для подальшого нападу.
  3. Не знімати та не викладати в мережу місця вибухів та потрапляння снарядів, оскільки окупанти можуть використовувати ці дані для коригування подальшого нанесення вогню по місту.
  4. Не переходити за невідомими посиланнями, які були надіслані в приватні повідомлення в будь-якій соціальній мережі чи месенджері – за ними можуть ховатися хакерські атаки.
  5. Якщо ви переглядаєте та обговорюєте новини з дитиною, варто переконатися в їхній правдивості. Усі новини, заяви високопосадовців та обмеження в містах краще повторно перевірити через офіційні джерела.
  6. Якщо дитину автоматично додали до невідомих груп, важливо відписатися та заблокувати їх.
  7. Якщо хтось пише з проханням допомоги або виконати спеціальне завдання, важливо, щоб дитина повідомила про це дорослим. Варто разом зробити скріншот групи, повідомлень та через онлайн-форму звернутися до кіберполіції — https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.
  8. Профіль дитини в соціальних мережах варто зробити закритим: щоб писати дитині, переглядати вміст її сторінки могли лише ті, кого дитина додасть у друзі.

Наприкінці лекції спікери обговорили з учнями правила поводження з невідомими предметами та як діяти у разі оголошення повітряної тривоги.