назад

На Менщині фахівці системи безоплатної правової допомоги відвідали установу виконання покарань

З метою забезпечення доступу засуджених до правової інформації та реалізації права на безоплатну правову допомогу, 17 січня 2023 року,  заступник директора Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Роман Драгун та головний юрист відділу безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД Лариса Омельяненко, спільно з представниками  спостережної комісії Менської міської ради, відвідали спільне засідання  комісії з питань застосування пільг відносно засуджених, передбачених статтями 100, 101 КВК України та статтею  81 КК України, яке відбулось в  Державній установі «Менська виправна колонія (№ 91)».

 

Законодавством України передбачено умовно-дострокове  звільнення від  відбування покарання  за умови,  що  засуджений став на шлях виправлення, яке він має довести сумлінною поведінкою та ставленням до праці. За даних обставин  може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання або, залежно від ступеня виправлення засудженого, невідбута  частина покарання може бути замінена більш м’яким його видом.

Дана можливість є стимулом для зразкової поведінки  осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та заохоченням для тих засуджених, які довели, що виправились.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим:

1) не менше половини строку покарання, призначеного судом за кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також за необережний тяжкий злочин;

2) не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний нетяжкий злочин або кримінальне правопорушення, пов’язане з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисне кримінальне правопорушення і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисне кримінальне правопорушення, за яке вона засуджена до позбавлення волі;

3) не менше трьох чвертей строку покарання, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, у разі заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавленням волі на певний строк, а також покарання, призначеного особі, яка раніше звільнялася умовно-достроково і знову вчинила умисне кримінальне правопорушення протягом невідбутої частини покарання.

Користуючись нагодою фахівці Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали засідання дисциплінарної комісії щодо притягнення до дисциплінарного стягнення засуджених за порушення режиму утримання.

До складу дисциплінарної комісії входять начальник установи виконання покарань, його заступники та начальники служб установи. Очолює дану комісію начальник установи виконання покарань або особа, яка виконує його обов’язки.

 

Засідання дисциплінарної комісії є повноважним, якщо на ньому присутні більше половини членів дисциплінарної комісії.

Також мають право бути присутніми на засіданні дисциплінарної комісії й інші особи, присутність яких є доцільною для встановлення обставин вчинення правопорушення та визначення міри відповідальності.

Відповідно до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції № 2822/5 від 28 серпня 2018 року засуджені зобов’язані дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня установи виконання покарань, правомірні взаємовідносини з іншими засудженими, персоналом установи виконання покарань та іншими особами.

За ухилення від виконання обов’язків, що витікають із встановленого режиму утримання та встановлених законодавством вимог адміністрації органів і установ виконання покарань засудженими  призводить до  встановленої законом відповідальності. Тобто, протиправне, винне діяння (дія або бездіяльність) особи, яка відбуває покарання у виді позбавлення волі, відповідно до статті 131-1 КВК України,  є дисциплінарним проступком.

Персонал установи виконання покарань зобов’язаний довести наявність у діях чи бездіяльності засудженого усіх ознак дисциплінарного проступку.

 

За невиконання покладених обов’язків  та порушення встановлених заборон до осіб, які відбувають покарання у виді позбавлення волі можуть застосовуватися такі заходи стягнення:

  • попередження;
  • догана;
  • сувора догана;
  • грошовий штраф до двох мінімальних розмірів заробітної плати;
  • скасування поліпшених умов тримання;
  • поміщення засуджених чоловіків, які тримаються у виправних колоніях, у дисциплінарний ізолятор з виведенням або без виведення на роботу чи навчання на строк до чотирнадцяти діб, а засуджених жінок – до десяти діб;
  • поміщення засуджених, які тримаються в приміщеннях камерного типу виправних колоній максимального рівня безпеки, у карцер без виведення на роботу на строк до чотирнадцяти діб;
  • переведення засуджених, які тримаються у виправних колоніях, крім засуджених, які тримаються у виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, до приміщення камерного типу (одиночної камери) на строк до трьох місяців.

 

Представником адміністрації установи у присутності особи, яка вчинила порушення доповідаються матеріали про порушення, заслуховуються відповідні пояснення засудженого та його представника, свідків, особи, яка ініціювала притягнення до дисциплінарної відповідальності та членів спостережної комісії, які мають право дорадчого голосу. Після чого, дисциплінарна комісія установи виконання покарань вирішує питання стосовно доцільності застосування стягнення до осіб, які відбувають покарання у виді позбавлення волі.