назад

ТОП-питання на Одещині в період воєнного стану: оплата комунальних послуг та отримання адміністративних послуг

Одеські журналісти Першого міського каналу запросили представників системи БПД відповісти на запитання, які у період воєнного стану часто надсилають до студії. Чи можна на період дії воєнного стану не платити за комунальні послуги? Чи будуть нараховувати пеню та штрафи за несплачену комуналку?

Сьогодні поширюються чутки про те, що через введення воєнного стану на території України влада анулює комунальні борги, а відтак за комуналку можна не платити.

В свою чергу компанії, які забезпечують українців світлом, газом, теплом, водою, вивозять сміття, просять людей заплатити за житлово-комунальні послуги, адже ці кошти необхідні для забезпечення життєдіяльності цих підприємств та працівників, які працюють ризикуючи своїм життям.

Воєнний стан не звільняє громадян України від сплати за комунальні послуги, однак неустойка (штраф та пеня), інфляційні нарахування, відсотки річних, не нараховуватимуться. У разі несплати або оплати не в повному обсязі відключати комунальні послуги також не будуть. Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Про це йдеться в Постанові Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», – зазначив Микола Крутій, представник Одеського бюро правової допомоги.

Стосовно надання адміністративних послуг, зокрема паспортних послуг, то на період воєнного стану, ця процедура Центрами надання адміністративних послуг не надається.

Наразі у підрозділах ЦНАП можливо отримати вже готові документи, а саме: ID-картки, закордонні паспорти (дитячі та дорослі), свідоцтва про народження.

Більш детально про сплату комунальних послуг та отримання адміністративних послуг в умовах воєнного стану, дивіться у відео: