назад

У Хмельницькому консультували ув’язнених жінок, переміщених з територій, де відбуваються бойові дії

У Державній установі «Хмельницький СІЗО» відбулась зустріч із ув’язненими жінками, які переміщені до Хмельницького з територій, де відбуваються бойові дії. Захід приурочили до Дня Конституції України, тож говорили про права й свободи, закріплені в Основному законі. І насамперед про право на безоплатну правову допомогу.

«Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав», – процитувала статтю 59 Конституції України директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

Вона також зазначила, що Основний закон містить і інші статті, які стосуються правового захисту людини. Зокрема, у статті 62 визначено, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. А стаття 63 говорить, що особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

Наталія Стьопіна розповіла жінкам, як і у яких питаннях вони можуть звернутися до регіонального центру, а відтак відповіла на їхні запитання, з-поміж яких:

  • чи буде ухвалено закон про амністію;
  • порядок призначення захисника в кримінальному провадженні;
    строки розгляду кримінальних проваджень судами, продовження міри запобіжного заходу та строків тримання під вартою;
  • порядок відмови від захисника у кримінальному провадженні та його заміни.

Оскільки ув’язнені переміщені з населених пунктів, де тривають бої, директорка регіонального центру розповіла їм про можливість подати звернення до Європейського суду з прав людини онлайн, через спеціальну форму. Як наголосила Наталія Стьопіна, кожен громадянин, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5000 до 30 000 євро. Для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше 16 січня 2023 року. У переліку ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо.

Директор Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Григорій Гоцький пояснив присутнім жінкам порядок звернення до місцевого центру по правову допомогу в цивільних та адміністративних справах. Відтак головна юристка Хмельницького бюро правової допомоги Ольга Глазунова проконсультувала жінок щодо таких юридичних питань, як розірвання шлюбу, порядок отримання паспорта, поновлення документів, стягнення аліментів тощо.

Після зустрічі з ув’язненими представники системи БПД поспілкувалися також із заступником начальника СІЗО Вадимом Остапюком. Говорили передусім про організацію роботи консультаційного пункту на базі установи в умовах воєнного стану.