назад

У Кельменцях соціальні партнери обговорили новації щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану

З метою обговорення новацій у сімейному законодавстві в умовах воєнного стану та погодження алгоритмів подальших спільних дій, у Кельменцях провели круглий стіл за участю фахівців, які надають юридичну, психологічну та соціальну допомогу населенню.

Захід відбувся у Кельменецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. До його проведення долучилися спеціалісти служб у справах дітей Дністровської районної військової адміністрації та Кельменецької селищної ради, селищного  центру  соціальних служб,  Дністровського районного сектору №1 філії Державної установи «Центр пробації» та управління поліції.

«Зміни в законодавстві приймають досить стрімко, багато питань залишаються відкритими та невизначеними, а судова практика формується в нових умовах. Тому важливо обговорювати проблемні питанні та зміни, щоб якісніше надавати послуги клієнтам для їх захисту», – зазначила директор Кельменецького місцевого центру з надання БВПД Юлія Олійник.

   Зокрема, в умовах війни виникла гостра потреба законодавчого врегулювання низки питань щодо захисту прав дітей, вирішення яких за загальним порядком, що діяв у мирний час, стало неможливим.

 

«Воєнний стан й активні бойові дії в Україні визначають нові реалії сьогодення, і встановлений чинним законодавством загальний порядок захисту прав дітей, який діяв у мирний час, здебільшого просто перестав працювати», – зазначила начальник служби у справах дітей Дністровської районної військової адміністрації Інна Комерзан.

Начальник служби у справах дітей Кельменецької селищної ради Руслана Грифлюк, головний спеціаліст служби у справах дітей Дністровської районної військової адміністрації Людмила Крупко та провідний фахівець із соціальної роботи Аліна Рибак детально зупинилися на таких важливих питаннях як: позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану, повернення дітей з-за кордону, яких вивезли без дозволу одного з батьків. Обговорили й спільну  підготовку листівки з алгоритмом дій у таких ситуаціях із подальшим розповсюдженням її серед населення.

Також до обговорення долучилися начальник Дністровського районного сектору №1 філії державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області Денис Антощук та інспектор ювенальної превенції ДРВП ГУНП України в Чернівецькій області Валентин Мазур. Мовилося про реалізацію «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та проєкт «Барнахус» (де працюють з дітьми, котрі постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів), який нещодавно запрацював на Буковині. На можливості опитувати неповнолітніх  безпосередньо у Кельменецькому місцевому центрі з надання БВПД наголосила Юлія Олійник. Для цього в установі відведено спеціальну кімнату.

За підсумками зустрічі її учасники домовилися продовжувати плідну співпрацю щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану.