назад

Психологічні та юридичні аспекти мобінгу обговорили з миколаївськими студентами-правниками

Що таке мобінг, причини його виникнення та механізми захисту від цькування на роботі – про це йшлося під час вебінару організованого Регіональним центром з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях у співпраці з Юридичною клінікою «Veritas».

Розпочали захід із психологічних аспектів, зокрема фахівець із соціальної роботи Миколаївського міського центру соціальних служб Юрій Корня зауважив на причинах появи мобінгу в колективі, його ознаках та формах. Зокрема, спікер акцентував на тому, що мобінг може бути неусвідомленим.

«Сьогодні кожен з нас перебуває під дією постійного стресу і стає все важче контролювати свої емоції, тож ми можемо не усвідомлюючи того негативно реагувати на досить звичайні дії людини, виплескуючи на неї своє роздратування. Дуже важливо відстежувати такі свої стани та не допускати деструктивної поведінки», – відзначив Ю. Корня.

Що таке мобінг з точки зору законодавства та яка відповідальність передбачена для кривдника розповів начальник Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Роман Возняк. Так, спікер зазначив, що не можна сприймати будь-яке зауваження зі сторони керівника чи жарт колеги як мобінг, ключовою відмінністю є систематичні тривалі дії з метою психологічного та економічного тиску на працівника, створення неприємної образливої ситуації навколо цього працівника. Тобто, можна сказати, що основною метою мобінгу є принизити працівника і знецінити його роботу як професіонала.

«Якщо ж ви вже відчуваєте, що піддаєтеся мобінгу зі сторони керівництва чи колег, то законодавець передбачив певні механізми захисту, зокрема звернутись до управління Державної служби з питань праці і наші фахівці здійснять перевірку роботодавця на факт вчинення мобінгу. У випадку підтвердження факту цькування оформлюється відповідний протокол, який передається до суду і до такого роботодавця, або на працівників, які вчинили такі дії, можуть бути накладений адміністративний штраф або громадські роботи», – відзначив очільник Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

На завершення зустрічі начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Людмила Коврік акцентувала на тому, що звернувшись до юристів системи БПД можна проконсультуватися щодо конкретної ситуації та отримати алгоритм захисту власних прав, зокрема за необхідності юристи системи допоможуть у складанні заяв до відповідних контролюючих органів.

Детальніше про поняття мобінгу, його різновиди, причини та відповідальність читайте за посиланням https://bit.ly/3WW1lbL

Як отримати безоплатну правову допомогу:

Отримати усну консультацію з вашого правового питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103

Якщо вам зручно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

Тут зібрані усі сервіси доступу системи безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua