назад
09.06.23

У Києві представили алгоритм співпраці системи БПД з Силами ТрО ЗСУ у сфері правозахисту в умовах воєнного часу

Понад 120 тисяч правових консультацій і вторинної правової допомоги від юристів системи безоплатної правової допомоги  за 15 місяців воєнного стану отримали мешканці деокупованих населених пунктів та зон, наближених до територій, на яких проводяться бойові дії. Про це розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов під час публічного обговорення питання правозахисту в умовах воєнного стану, ініційованого Силами Територіальної оборони ЗСУ.

Розглядаючи проблемні питання, які стосуються доступності правничих послуг на деокупованих територіях та територіях ведення бойових дій, Олександр Баранов зауважив, що система безоплатної правової допомоги працює не зупиняючись  весь час з моменту повномасштабного вторгнення рф. Юристи системи допомагають клієнтам, які мешкають в так званих «сірих зонах» і на окупованих та деокупованих територіях.

Ми намагаємося зробити все, щоб наші сервіси були доступними для людей, які живуть в окупації. І на сьогоднішній день можемо їм запропонувати звертатися до наших фахівців, зателефонувавши у телеграм чи до контакт-центру  за номером 0 800 213 103. Це дуже зручні і популярні  інструменти. Оскільки кожного дня ми надаємо більше тисячі правових консультацій телефоном, – Олександр Баранов.

Окрім дистанційних сервісів системи БПД, доступ до правової інформації населенню у зонах ведення бойових, «сірих зонах» та на деокупованих територіях забезпечуватимуть і військові Сил Територіальної оборони ЗСУ, зокрема, розповсюджуючи інформаційні матеріали та буклети, що розробляють юристи системи БПД, в тих містах і селах, до яких, з безпекових причин, не мають доступу правники. Крім цього, представники ТрО збиратимуть правові запити від українців, які живуть у вищезгаданих регіонах, перенаправлятимуть людей до юристів, що надають безоплатну правову допомогу.

Передбачається, що правова допомога надаватиметься відповідними фахівцями, насамперед бійцями ТрО, у плідній взаємодії з працівниками системи безоплатної правової допомоги, серед яких головним органом виступає Координаційний центр з надання правової допомоги, у співпраці з неурядовими та міжнародними організаціями, – зауважив заступник начальника штабу Сил ТрО, полковник Дмитро Бородавко.

Представники неурядових та міжнародних організацій, серед яких Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, БФ «Право на захист», також взяли участь у обговоренні питання доступу до правової допомоги населення у зонах, наближених до бойових дій та з обмеженими можливостями державних органів у забезпеченні послуг, та розповіли про власні повноваження у цій сфері та наголосили на синергії зусиль всіх організацій.

Варто зауважити, що  представлений алгоритм надання правової допомоги у регіонах, що наближені до зон бойових дій шляхом перенаправлення клієнтів  та проведення спільної правопросвітницької роботи вже напрацьований, і більше того вже перевірений на практиці, а отже дієвий.