назад

Як трудове законодавство змінилося в умовах війни – зустріч із працівниками бібліотеки у Хмельницькому

Однією з суттєвих новацій у трудовому законодавстві стало закріплення на законодавчому рівні поняття мобінгу та відповідальності за його вчинення. Про це розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна під час зустрічі з трудовим колективом Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)» набув чинності наприкінці 2022 року. Цей документ вніс зміни до низки нормативно-правових актів, закріпивши поняття мобінгу, визначивши його форми й способи захисту та відновлення порушених прав учасників трудових відносин.

За словами юристки, мобінгом може вважатися психологічний та економічний тиск в трудовому колективі. Щоб підтвердити цькування, працівник повинен мати відповідну доказову базу.

«Якщо суд підтвердить факт мобінгу, кривдника буде покарано, а працівник може звільнитися без відпрацювання двотижневого терміну та отримати вихідну допомогу», – зазначила Ольга Чорна та зауважила, що роботодавець має докладати зусиль, ащоб запобігти мобінгу  в колективі.

Фахівчиня регіонального центру також навела приклади судових рішень у справах про мобінг.  Розповіла, що суд може ухвалити рішення про адміністративну відповідальність за вчинення мобінгу як для  керівника підприємства, так і для працівників.

Юристка проконсультувала працівників бібліотеки з інших питань, що стосуються трудового законодавства, зокрема порядку виходу на пенсію та звернення до Пенсійного фонду України, порядку звільнення, видів відпусток.

Ольга Чорна також розповіла, як можна отримати правову допомогу в системі БПД.

«У будні з 8 до 18 години працює контакт-центр системи БПД. За номером 0 800 213 103 можна отриматиконсультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Поставити правове запитання можна і онлайн – через телеграм-бот «Безоплатна правова допомога», – повідомила фахівчиня.

Допомогла організувати захід волонтерка системи БПД та працівниця бібліотеки Ірина Міщенко.