назад

У лютому понад 200 школярів взяли участь у правопросвітницьких заходах проведених Івано-Франківським місцевим центром з надання БВПД

Одним із пріоритетних напрямів роботи системи надання правової допомоги – є робота з дітьми та молоддю, адже виховуючи молоде покоління, ми робимо інвестицію в наше майбутнє. Впродовж лютого працівники Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД провели дев’ять правопросвітницьких заходів більше як 200 учнів на правову тематику.

4 та 11 лютого на запрошення учительки правознавства і громадянської освіти Лесі Кульчак головний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Дмитро Савуляк провів правові уроки для учнів 11-х класів Івано-Франківського академічного ліцею-інтернату. Під час уроків учні дізнались про роботу системи безоплатної правової допомоги, мали змогу перевірити свої знання в галузі права при розв’язанні правового кросворду, обговорили тему захисту прав споживачів.

 

7 лютого головний юрист сектору Галицьке бюро правової допомоги Ольга Гелемей, провела правовий онлайн-урок на тему: «Кібербулінг, або агресія в інтернеті» для учнів ліцею ім. Я. Осмомисла Галицької міської ради. Працівниця Бюро розповіла дітям про правила безпеки, яких необхідно дотримуватись при користуванні інтернетом. Наголосила дітям на тому, що небезпечно розповсюджувати про себе персональну інформацію, таку як адреса  проживання, місце навчання, номери  телефонів та інше.

Фахівчиня Надвірнянського бюро правової допомоги  Людмила Туєшин 11 лютого провела правовий урок для учнів 9, 10 та 11 класів Лоївського ліцею на тему: «Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі».

Під час уроків діти дізнались про те, чим кібербулінг відрізняється від традиційного булінгу, а саме:

  • кібербулінг – це завжди «цькування онлайн», який має мету нашкодити чи принизити людину дистанційно, без фізичного насильства;
  • жертва ніде не може сховатися, бо навіть покидаючи кіберплатформу комунікації, вона знає, що процес цькування там продовжується;
  • можливість прихованої агресії, оскільки агресор може бути невідомим, анонімним;
  • ширший обсяг потенційної і залученої аудиторії;
  • відсутність зворотного зв’язку. У випадку звичайного булінгу агресор бачить вразливість жертви і може в якийсь момент зупинитися, не доводячи до руйнівних наслідків. А в інтернеті не видно, що відбувається з іншого боку, і агресор не знає, коли потрібно вчасно припинити цькування.

Завдяки проведенню таких заходів підвищується рівень правової культури та привертається увага дітей до питання протидії насиллю у мережі «Інтернет».

 

17 лютого, напередодні  Міжнародного дня рідної мови, який відзначають щороку 21 лютого, головний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Дмитро Савуляк  обговорив з учнями 8 класу ліцею №4 Івано-Франківської міської ради  історію розвитку  та забезпечення функціонування української мови.

Під час відкритого уроку вчителька української мови Леся Петрик та керівниця правового клубу «Діалог» Івано-Франківської міської централізованої бібліотечної системи Майя Шегда розповіли учням про важливість підтримки та розвитку української мови, навели приклади боротьби українського народу за збереження свої ідентичності, культури та мови.

Фахівець системи БПД розповів учням про законодавчі засади забезпечення функціонування української мови, що визначені Конституцією України та Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

Також було проведено правовий урок для учнів 6-тих та 9-тих класів Тисменицького ліцею Тисменицької міської ради. Тематика уроку була присвячена правам людини та приурочена до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, який відзначали напередодні. Під час уроку учні переглянули фільм «ЄВРОМАЙДАН SOS» режисера Сергія Лисенка.  Фільм розповідає про те, як правозахисна група «Євромайдан SOS» виникла з ініціативи молодих правозахисників та активістів, які об’єдналися 30 листопада після побиття студентів на Євромайдані. Нині громадська організація веде моніторинг військових злочинів, займається міжнародною адвокацією та звільняє політичних в’язнів.

Після перегляду фільму присутні мали змогу висловити свою думку щодо подій зображених у фільмі та важливості правозахисної діяльності, обговорити, що для них означають права людини і права дитини та чи є між ними різниця.

Окрім цього, 15 лютого головний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД провів онлайн-зустріч зі  студентами юридичної клініки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, під час якої ознайомив їх з реалізацією проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізовується Офісом Генерального прокурора  спільно з системою надання безоплатної правової допомоги.