назад

На круглому столі в Одесі про співпрацю системи БПД з пробацією говорила директорка Регіонального центру Світлана Клішина

11 лютого 2022 року з нагоди сьомої річниці прийняття Закону України «Про пробацію» на базі Одеського державного університету внутрішніх справ відбувся Всеукраїнськиий круглий стіл на тему: «Поговоримо про пробацію. Історія становлення, розвиток та перспективи». До участі у роботі круглого столу від системи безоплатної правової допомоги була запрошена директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

У заході взяли участь партнери Філії ДУ «Центр пробації» – представники державних та неурядових організацій, посадовці і волонтери пробації та інші.

Як зазначила начальниця Філії ДУ «Центр пробації» в Одеській області Ольга Боровська, прийняття Закону України «Про пробацію» – це крок назустріч гуманізації системи виконання кримінальних покарань та курс на підвищення безпеки в суспільстві.

Система безоплатної правової допомоги та пробація Одещині вже тривалий час партнери – юристи центрів з надання БВПД надають безоплатної правову допомогу особам, які перебувають на обліку уповноважених органів з питань пробації, підрозділів Державної установи «Центр пробації».

Консультативні пункти надання безоплатної правової допомоги працюють у всіх відділах пробації Одещини. За минулий рік юристи місцевих центрів з надання БВПД здійснили більше 130 виїздів в установи пробації та провели прийоми громадян. Питання, з якими найчастіше зверталися клієнти пробації, стосуються адміністративного, кримінального законодавства, а також трудового та сімейного права.

Фахівці системи БПД проводять також різні правопросвітницькі заходи з тем, що є актуальними для засуджених, які відбувають покарання без позбавлення волі. У 2021 році було проведено 96 таких заходів.

Ще один важливий напрям співпраці системи БПД та пробації – надання консультативної та інформаційної підтримки з питань обрання заходів, спрямованих на розвиток особистості та ресоціалізацію неповнолітніх, які беруть участь в проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Протягом двох років система безоплатної правової допомоги реалізує програму відновлення для неповнолітніх, які скоїли правопорушення. Одеська область у числі інших була пілотним регіоном у втіленні проєкту, який на даний час реалізується на всій території України. Наразі на Одещині є 28 кейси з медіації, 16 із яких завершились успішно», – зазначила у своїй доповіді директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

Вона розповіла про умови участі у програмі: наявність потерпілої сторони, якій спричинено майнову, фізичну або моральну шкоду; вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину; визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення та згода неповнолітнього та потерпілого на участь у даній програмі.

Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребують сторони.

Таким чином, медіація вже на ранньому етапі сприяє виведенню неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу, допомагає уникнути кримінального світу. Це не означає, що порушник взагалі не нестиме відповідальність, адже він має відшкодувати заподіяну шкоду потерпілому. А далі з неповнолітнім працюватимуть спеціалісти, щоб допомогти вирішити проблеми, які призвели до правопорушення.

Ресоціалізація неповнолітніх у суспільне життя та максимально раннє виведення їх із кримінального процесу – це основна мета Програми. Після її проходження дитина не буде мати кримінального минулого, а також проблем з працевлаштуванням, у тому числі, у держаних установах. Це важливі речі, з якими вона далі йде у суспільство», – зазначила Світлана Клішина.

Довідково: Програма впроваджується відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» від 21 січня 2019 р. № 172/5/10. Цим же наказом затверджено Порядок реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»