назад

Система БПД Черкащини та її волонтери на захисті прав землевласників

У зв’язку зі змінами законодавства, що регулює земельні відносини у нашій державі, значно зросла потреба громадян у правовій інформації. Кількість звернень із земельних питань, які надходять до системи безоплатної правової допомоги, збільшується. Так, за 2019 рік на Черкащині до центрів безоплатної правової допомоги із земельними питаннями звернулося 1 327 осіб, тоді як в 2021 році ця цифра зросла вдвоє – 2 696 осіб.

Це очікуваний результат, адже для системи БПД важливим напрямом роботи є покращення правової обізнаності громадян, посилення захисту їхніх прав у сфері земельних відносин, що здійснюється, зокрема, в межах реалізації Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», до якої система БПД залучена з травня 2020 року.

У рамках реалізації Програми керівник Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергій Брус та волонтер БПД юрист Максим Журба здійснили виїзд до села Нова Дмитрівка Золотоніського району, де провели правопросвітницький захід для місцевих землевласників.

Юристи розповіли жителям Новодмитрівської територіальної громади як правильно укласти договір оренди земельної ділянки та за яких підстав питання є актуальним, а в деяких випадках навіть проблемними.

Присутнім повідомлено, що договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Істотними умовами договору оренди землі є:

  1. об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
  2. дата укладення та строк дії договору оренди;
  3. орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Важливо! Земельна ділянка за договором оренди землі вважається переданою орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 «Що ж стосується зміни умов оренди земельної ділянки, то вона здійснюється за взаємною згодою сторін у письмовій формі шляхом укладення додаткової угоди. Ініціювати внесення змін може будь-яка сторона в будь-який момент. Оскільки сторони вільні в праві додавати до договору умови, які, на їхню думку, є істотними, у договорі можна передбачити детальний порядок внесення змін. Якщо ж орендарю з орендодавцем не вдасться досягти згоди щодо зміни умов договору оренди землі, то у такому випадку необхідно звернутися до суду для вирішення спору», – зазначив Сергій Брус.

Серед підстав для внесення змін до договору можуть бути, зокрема:

  • волевиявлення сторін щодо уточнення певних умов договору;
  • зміна строку дії оренди;
  • зміна умови про розмір та розрахунок орендної плати.

Зміни до договору оренди набирають чинності з моменту їх державної реєстрації у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, а якщо договір змінюється у судовому порядку, то з дня набрання рішенням суду про зміну договору законної сили, якщо в цьому рішенні не встановлено іншого строку, з подальшою державною реєстрацією.

По завершенні заходу, в приміщенні ОТГ діяв консультаційний пункт доступу до правової допомоги, де всі охочі отримали юридичні консультації з різноманітних земельних та інших правових питань.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги за наступним посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua