назад

Питання доступу дітей до БПД обговорили під час наради в Івано-Франківській ОДА

 

Заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко за участю народної депутатки України Олени Вінтоняк 10 лютого провела нараду з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи щодо захисту прав дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та доступу дітей до безоплатної правової допомоги за участю керівництва Регіонального центру з надання БВПД в області.

 

«Питання попередження дитячої бездоглядності і безпритульності, захист прав та інтересів дітей – є одним із пріоритетів нашої діяльності. Ми повинні зробити все можливе, щоб забезпечити дітям щасливе дитинство», – зазначила Людмила Сірко.

З метою соціальної реабілітації дітей, які потрапили у складні життєві обставини, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги, в області діють чотири заклади соціального захисту дітей.

У зазначених закладах за 2021 рік у відділеннях термінового влаштування отримали комплексну допомогу 243 дитини, які опинилися в складних життєвих обставинах. У малих групових будиночках отримали допомогу 46 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відділенні денного перебування сімей із дітьми з обмеженням життєдіяльності – 17 дітей.

Під час робочої зустрічі учасники обговорили ряд важливих питань, опрацювали алгоритм дій, які виконує кожен суб’єкт соціальної роботи з метою захисту прав дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та заходів щодо попередження дитячої бездоглядності, безпритульності, виявлення і усунення причин та умов.

В обговоренні цього питання взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області та інспектор відділу ювенальної превенції УПД ГУНП.

Зокрема, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук наголосив щодо доступу дітей до безоплатної правової допомоги, а також акцентував увагу на якнайшвидшому прийнятті у Верховній Раді України законопроекту 5107 від 19.02.2021 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги та підвищення якості її надання».

 

Законопроект розроблено з метою ефективної реалізації прав осіб, у тому числі дітей, недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, на отримання якісної безоплатної правової допомоги шляхом спрощення механізму організації надання такої допомоги, врегулювання питання обов’язкової участі адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері надання безоплатної правової допомоги в Україні, є доступність такої допомоги для всіх категорій осіб, що мають право на її отримання. Переважна більшість осіб, які звертаються за отриманням правових послуг, належить до соціально-вразливих категорій громадян, зокрема діти, особи з інвалідністю, інші.

Сімейний кодекс України та процесуальне законодавство передбачають звернення до суду з певних питань дітей, які досягли 14 років. Водночас Законом визначено, що звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги подаються особами, які досягли повноліття.

 

До того ж за Законом звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги, що стосуються дітей, надсилаються або подаються їх законними представниками, а звернення, що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена судом, надсилаються або подаються їх опікунами чи піклувальниками.

У зв’язку з цим потребують удосконалення норми Закону.

Крім того, існують випадки, коли законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

У зв’язку з успішною реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» рішенням Уряду дозволено центрам до законодавчого врегулювання залучення посередника із числа адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, що пройшли навчання з реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, для врегулювання конфлікту між такими неповнолітніми та потерпілими шляхом укладення угоди про застосування зазначеної Програми. Таким чином, зазначене питання потребує врегулювання в Законі.