назад

У Вижниці юні переселенці вивчали права дитини та робили патріотичні браслети

Синьо-жовті стрічки заплітали, та ще й права дитини вивчали. Таке цікаве поєднання запропонували дітям вимушених переселенців у Вижниці працівники місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Гуртом дітлахи з Донецької, Чернігівської, Луганської та Київської областей, які разом із батьками змушені були тікати від війни, отримували нові знання та поновлювали в пам‘яті те, що вже знають. Займаючись плетінням браслетів, малеча наперебій згадувала, які права у неї є та хто захищає ці права.

Найперше діти говорили про те, що вони мають право на життя, право на дім/житло, право на сім’ю, право на медичну допомогу та освіту. Фахівець системи безоплатної правової допомоги Галина Єрема розповіла, що ці права закріплені у міжнародних документах:

✔️ Декларація прав дитини (1959);

✔️ Конвенція ООН про права дитини (1989);

✔️ Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей (1990).

Згадала Галина Єрема й про нормативно-правові акти українського законодавства, зокрема про Сімейний кодекс та закон «Про охорону дитинства».

На згадку про захід діти отримали свій перший паспорт – Паспорт прав дитини з контактами системи безоплатної правової допомоги.

Дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна, перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua