назад

Проблема насильства над дітьми з боку рідних чи незнайомих людей є надзвичайно актуальною не лише в Україні, а й у всьому світі. Діти, які стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки та допомоги. Саме тому в Україні продовжують впроваджувати проект «Барнахус», переймаючи досвід таких країн, як Ісландія, Норвегія, Швеція, Данія, де такі «будинки для дітей» успішно функціонують вже не перший рік. Проект спрямований на забезпечення фахового супроводу дитини, яка стала потерпілою чи свідком злочину у кримінальному процесі.

Питання практичної реалізації проекту, проблемні аспекти та шляхи їх вирішення у період воєнного стану днями обговорювали під час круглого столу з керівництвом системи БПД обох областей, представниками прокуратури та адвокатами.

Система безоплатної правової допомоги стоїть на захисті прав дітей, оскільки кожна дитина та її законні інтереси, права і свободи є пріоритетом для захисту. За словами Ірини Бондаренко, начальника управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру, кожна дитина має гарантоване право на правову допомогу, тим паче у воєнний час, незалежно від того чи вона є потерпілою або свідком, чи особою, що вчинила правопорушення – держава надає таку послугу і дуже важливо правильно налаштувати комунікацію між учасниками процесу. Тобто, сторона, яка потребує захисту має бути правильно проінформована про те, що є можливість скористатися послугами адвоката.

Директор Регіонального центру Ірина Хондогій підкреслила, що працівники системи БПД пройшли навчальний тренінг для членів обласної міжвідомчої робочої групи на тему: «Напрацювання механізмів реалізації пілотного проекту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) у Тернопільській області». Крім того, був проведений ще один тренінг для адвокатів стосовно механізму опитування дітей, які постраждали від або стали свідками насильства. Навчання проходило за ініціативи Служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації в рамках співпраці між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Тернопільською ОДА та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я». Працівники системи БПД сприяють правосуддю, яке дружнє до дитини, створюють максимально нетравматичне середовище, в якому вона зможе надати повну інформацію, необхідну для розслідування, адже психологічний стан дитини часто має вирішальне значення для успішного отримання необхідних даних від неї.

Колеги з Вінницької області поділилися досвідом залучення адвокатів, які працюють в системі БПД для представлення інтересів потерпілих неповнолітніх під час застосування програми «Барнахус».

Під час застосування програми «Барнахус» всі зацікавлені сторони самі приходять до дитини, яка є потерпілою або свідком злочину, і дитина не отримує додаткову психологічну травму, відвідуючи окремо кожну установу. Тобто адвокати так само як і психологи займають одну з ключових позицій під час допиту, тому що дитина почувається більш впевненою, коли знає про підтримку не лише законного представника, а й адвоката.

Довідково: модель «Барнахус» — це міждисциплінарний спеціалізований заклад для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінально-процесуального кодексу в середовищі, дружньому до дитини та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації, а також надання комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної та інших видів допомоги дітям — потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Модель Барнахус передбачає, що в одному приміщенні мають бути облаштовані кімната очікування, кімната для допиту дитини та окрема кімната для мультидисциплінарної команди (яка спостерігатиме за розповіддю дитини), кабінет для роботи фахівців, медичний пункт, кухня та кімнати для особистої гігієни.