назад
24.05.22

У столиці продовжують проводити правопросвітницькі заходи в умовах воєнного стану

У зв’язку з воєнним станом у нашій державі, чимало правопросвітницьких заходів, з міркувань безпеки, знову перейшли в онлайн площину. Це стосується перш за все інформування студентської спільноти, учнівської молоді та трудових колективів, які працюють у дистанційному режимі. Багато киян, які покинули столицю, також долучаються до онлайн- вебінарів, які  транслюються на сторінках у соціальних мережах наших центрів.

Тематика праворосвітницьких заходів також зазнала суттєвих змін.

Оскільки система безоплатної правової допомоги – клієнтоорінтована і вважає пріоритетом своєї роботи правові потреби українців, ми реалізовуємо інформаційні кампанії, які відповідають на нагальні запити суспільства. Особливо це стосується нашої діяльності в умовах воєнного стану, коли ми робимо все можливе, щоб таку потрібну інформацію, отримали саме ті категорії наших громадян, яким вона буде дійсно корисною, а іноді і життєво необхідною, – директор Регіонального центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін.

Отож, серед пріоритетних завдань – інформування про зміни в законодавстві України та в різних сферах життєдіяльності українців в умовах воєнного стану.

Так, фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги активно долучилися до інформаційної кампанії щодо висвітлення змісту ст. 40 Кримінального кодексу України, відповідно до якої не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного та психологічного примусу.

Під час онлайн-зустрічі зі студентами Державного торгівельно-економічного університету директор Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Михайло Харін розповідаючи про систему безоплатної правової допомоги та про проекти, які вона реалізовує, акцентував увагу саме на роз’ясненні ст.40 ККУ. Оскільки серед студентів, які долучилися до заходу, були представники навчальних закладів, які знаходяться на окупованій території, зокрема у Херсоні.

Саме жителям окупованих територій важливо розуміти, які дії можна кваліфікувати як злочин, а які – ні. Отож, розповідаючи про норму закону, він зазначив, що при виключенні кримінальної протиправності діяння ст. 40 ККУ підлягають оцінці характер та ступінь фізичного примусу, індивідуальні фізичні особливості особи і її психічний стан.

Роз’яснював киянам основні положення цієї статті і  головний юрист Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Павло Попович під час онлайн-заходу, що відбувся на сторінці Facebook  бібліотеки імені Павла Тичини Дніпровського району міста Києва. Він, на прикладах з власної юридичної практики, розповів, які дії можна вважати фізичним та психологічним насильством, а також змалював конкретні історії, в які можуть потрапити українці під тим чи іншим примусом окупантів.

Фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в свою чергу,  щоп’ятниці на своїй сторінці у Facebook проводять онлайн-зустрічі з киянами та внутрішніми переселенцями, що перебувають у столиці . Під час вебінарів юристи центру роз’яснюють актуальні правові питання та розповідають про можливі шляхи вирішення тих чи інших правових проблем. Щоб отримати відповідь на запитання, яке цікавить саме вас, достатньо просто написати його у приватні повідомлення чи як коментар до публікації на сторінці центру.

Остання така зустріч була присвячена питанням відшкодування шкоди за зруйноване або пошкоджене житло під час воєнного стану в Україні. Завідувачка Київського бюро правової допомоги №8 Антоніна Загура розповіла про передбачену законодавством компенсацію за зруйноване житло, про категорії осіб, які мають на неї право та про критерії, які будуть враховуватися під час компенсації за пошкоджене майно українців.Також, вона зауважила, що подати заявку на компенсацію за зруйноване житло можна через мобільний додаток «Дія».  Для цього потрібно у меню «Послуги» мобільного додатку обрати пункт «Пошкоджене майно» та заповнити запропоновану форму.

Загалом, незважаючи на дію воєнного стану, фахівці київських центрів з надання БВПД продовжують правопросвітницьку діяльність всіма безпечними на сьогоднішній день способами, розуміючи зростаючий попит на правову інформацію.