назад

Фахівці системи БПД Прикарпаття взяли участь в онлайн-семінарі «Булінг в освітньому середовищі»

Заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області, кандидат політичних наук, доцентка кафедри журналістики Наталія Шотурма відвідала онлайн-вебінар «Булінг в освітньому середовищі: механізми реагування та профілактики», який відбувся на педагогічному факультеті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 

Понад 120 осіб з Івано-Франківська, Чернівців, Сум, Дрогобича, Гданська (Республіка Польща) відвідали вебінар. Доповідачі розкривали різні вектори прояву булінгу та його види: соціальний, вербальний, фізичний, расовий, кібербулінг, хепіслепінг, флеймінг, тролінг, фішерінг, кібергрумінг, мобінг тощо.

Про особливості прояву булінгу та його види розкрила у своїй доповіді Мирослава Гасюк, кандидат психологічних наук, професор кафедри загальної та клінічної психології, практикуючий психолог, учасниця проєкту «Разом з тобою», що реалізується на факультеті психології за підтримки фонду Razom for Ukraine (США) Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

«Дитині — жертві булінгу потрібно не замовчувати ситуацію, розповісти батькам, вчителям, адміністрації навчального закладу або комусь з дорослих. Особисто протистояти кривднику та не піддаватися на провокації, не зважати на образи, адже відсутність відповідної реакції жертви призведе до того, що вона стане йому нецікавою. Важливо, щоб дитина, яка стала жертвою булінгу, знала куди потрібно звернутись», — розповіла Наталія Шотурма.

Як звернутися до системи безоплатної правової допомоги

  • телефоном 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні
  • написати юристу в телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»)
  • звернутися до найближчого бюро правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua