назад

На Хмельниччині система БПД активізує співпрацю з прокуратурою задля захисту прав дітей

Партнерство системи безоплатної правової допомоги, Хмельницької обласної прокуратури та громадської організації «Партнерство «Кожній дитині» закріпили в меморандумі. Спільні зусилля спрямовуватимуть на захист інтересів дітей.

Система безоплатної правової допомоги забезпечує дітям усі види правових послуг. Це право гарантується статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Крім того, регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з Офісом Генерального прокурора та іншими інституціями реалізують пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Програма має на меті раннє виведення неповнолітніх, які вперше вчинили кримінальний проступок або нетяжкий злочин, із кримінального процесу.

Фото – Хмельницька обласна прокуратура

Співпраця між Регіональним центром з надання безоплатної  вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» та Хмельницькою обласною прокуратурою стане ще одним кроком до формування дружньої до дитини системи правосуддя.

«В умовах воєнного стану діти потребують особливого захисту. А коли йдеться про дітей, які внаслідок збройної агресії набули статусу внутрішньо переміщених, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — й поготів», — наголошує директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

Мета, заради якої сторони вирішили обʼєднати свої зусилля та ресурси, недопущення порушень прав дітей, забезпечення комплексного фахового підходу до потерпілих від збройної агресії та надання їм відповідного правового статусу, дотримання інтересів дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень.

У меморандумі визначили два основні напрямки співпраці:

  • обмін інформацією, яка становить взаємний інтерес щодо захисту прав та інтересів дітей, тимчасово переміщених або евакуйованих із зон проведення активних бойових дій, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • методична та практична взаємодія задля налагодження ефективної співпраці між сторонами.

Принагідно Наталія Стьопіна обговорила з представниками обласної прокуратури, начальником відділу ювенальної юстиції Петром Нікітюком та прокурором відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Іриною Гаврилюк, особливості реалізації проєкту з відновного правосуддя в умовах воєнного стану. Йшлося, зокрема, про співпрацю з органами пробації та залучення медіаторів до участі в проєкті.

Нагадаємо, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується в Україні з 2019 року. Для підлітків участь у проєкті це можливість пройти заходи з ресоціалізації, усвідомити помилковість свого вчинку  та виправити його.

Програма може бути застосована у таких випадках:

  • наявності потерпілої сторони фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.