назад

На Полтавщині з адвокатами обговорили особливості надання безоплатної правової допомоги в умовах воєнного стану

В Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, відбулася зустрічі з адвокатами з питань організації роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги Полтавської області в умовах воєнного стану. З вітальним словом до учасників заходу звернулися директор Регіонального центру Олександр Черчатий та в.о. голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області Ігор Гонжак.

 «З системою БПД Полтавщини працює близько 200 адвокатів, які захищають права клієнтів в кримінальному, адміністративному та цивільному процесі. Лише протягом минулого року від адвокатів надійшло близько 4 000 актів для перевірки працівниками відділу якості. Протягом минулого року був 21 виправдувальний вирок, 126 випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням, 451 випадок призначення мінімального строку (розміру) покарання та 12 випадків зменшення обсягу обвинувачення», повідомив Олександр Черчатий.

Директор Регіонального центру поінформував про особливості роботи системи БПД в умовах воєнного стану. За його словами робота системи БПД не змінилася. З’явилися нові суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу. Це люди, які постраждали від сексуальних злочинів, катування, жорстокого поводження, а також воєнних злочинів окупантів. Від початку широкомасштабного вторгнення юристи не зупинялися, а продовжували надавати людям правову допомогу. Дуже багато з них стали внутрішньо переміщеними особами й зверталися аби отримати консультацію, правову допомогу, тому для фахівців системи БПД Полтавщини вони стали однією із ключових категорій для надання безоплатної правової допомоги

Суддя Октябрського районного суду міста Полтави, Андрій Лизенко, розповів про взаємодія судової гілки влади та адвокатів системи БВПД в умовах воєнного стану.

Заступниця начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру, Людмила Армеєва  розповіла про виклики сьогодення у наданні безоплатної вторинної правової допомоги. За її словами якість співпраці адвокатів з системою БПД підтверджується не лише кількістю успішних справ, а й численними позитивними відгуками клієнтів, які після отримання безоплатної вторинної правової допомоги з якогось питання знову звертаються до системи БПД для вирішення вже інших правових проблем.

Про порядок та специфіку видання доручень у Полтавському місцевому центрі розповіла директорка Полтавського місцевого центру Людмила Бубир.

Які особливості прийняття та перевірки актів надання безоплатної вторинної правової допомоги в умовах воєнного стану розповіла фахівчиня відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Наталія Носенко.

Начальниця відділу фінансів, бухгалтерського обліку та звітності Регіонального центру Любов Гуржій поінформувала адвокатів про специфіку реєстрації актів адвокатів та оплати  їм винагороди в умовах сучасності.

Участь у таких заходах, передусім, допомагає отримати  адвокатам нові знання, обмінятися досвідом, спільно обговорити найактуальніші правові питання та кейси. Це ще одна сходинка до професійного зростання, це нові знайомства та можливість дізнатися ту корисну інформацію, які знадобиться під час надання правової допомоги нашим клієнтам.