назад

Учням професійного училища в Хмельницькому пояснили, як не стати жертвою торгівлі людьми

У Хмельницькому відбулося засідання правового клубу «Право. Закон. Мораль», що діє на базі Центральної публічної бібліотеки. З учнями першого та третього курсів Вищого професійного училища №11 м. Хмельницького говорили про торгівлю людьми: форми, відповідальність, права тих, хто постраждав від торгівлі людьми.  

Поняття «торгівля людьми» означає здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином. Так визначає цей термін  Закон України «Про протидію торгівлі людьми».

«Інакше кажучи, торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини. На жаль, навіть в 21 столітті ця проблема залишається актуальною, а в умовах повномасштабної війни, яка триває в Україні, ризик стати жертвою торгівлі людьми тільки зростає», – зазначила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна, спілкуючись з учнями першого та третього курсів Вищого професійного училища №11 м. Хмельницького.

Зустріч відбулася в межах роботи правового клубу «Право. Закон. Мораль», що діє на базі Центральної публічної бібліотеки міста Хмельницького. Разом із юристкою молодь з’ясовувала, які можуть бути форми торгівлі людьми, а також причини та наслідки цього явища.

Так, до торгівлі людьми належать:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання особи в проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність та збройні конфлікти;
  • торгівля людьми задля вилучення органів, примусового сурогатного материнства тощо.

Ольга Чорна також повідомила, що статтею 149 Кримінального кодексу України передбачено, що торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Крім того, говорили про процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, права осіб, яким встановлено відповідний статус.

Зокрема, людина зі статусом особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги, відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України, одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, тощо.

Як зауважили представниці книгозбірні, сьогодні потрібно бути особливо обачними, критично сприймати інформацію, перевіряти її в офіційних джерелах.