назад

«Українська Гельсінська спілка – вектор визначено» – тема заходів, присвячених 40-й річниці її створення, які провели працівники Котовського місцевого центру з надання БВПД

uchasniki UGG 19 листопада 2016 року в Україні відзначається 40-а річниця заснування Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Це була перша легальна правозахисна організація в радянській Україні. Вона  відіграла одну з ключових ролей у національно-визвольній боротьбі українського народу, розпочала правовий шлях у здобутті Україною незалежності, становленні демократії, поваги до прав людини. На вшанування цієї події Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги провів ряд правоосвітніх заходів.

З цієї нагоди, за ініціативи в.о. начальника Любашівського бюро правової допомоги Світлани Жмурко та за участі учителя історії Валерія Бондаренка проведена лекція для старших класів ЗОШ “НВК І-ІІІ ст. – гімназія” смт. Любашівка про громадсько-політичну і правозахисну діяльность Української Гельсінської групи.

uchasniki UGG 1

Школярі дізнались про діяльність активістів та правозахисників в Україні, про рух, який діяв того часу щодо захисту громадян в умовах радянської влади та про передумови виникнення Української Гельсінської групи.

Більше про даний захід можна дізнатись тут.  

Цього дня для учнів Красноокнянського відділення державного навчального закладу «Фрунзівський професійний ліцей» був проведений правоосвітній семінар, присвячений річниці створення  Української Гельсінської групи. Захід провела керівник Окнянського бюро правової допомоги Альона Гушкан спільно з завідувачем  навчального закладу Андрієм Гірінковим. Альона Гушкан розповіла учням про історію створення Української Гельсінської спілки, її внесок у становленні України, як правової держави та створенні інститутів права в нашій державі в цілому:

uchasniki UGG 2

“Українська Гельсінська Група на захисті прав людини вчора і сьогодні” – тема лекції-розповіді, з якою виступив Андрій Спатерук, начальник Кодимського бюро правової допомоги  перед учнями 9-11 класів Кодимської “ЗОШ IIII ст.”  Захід проходив за сприяння відділу культури та освіти Кодимської районної державної адміністрації  у СОУП  – самоорганізуючому учбовому просторі. Андрій Спатерук розповів старшокласникам про національно-визвольний рух 70-80-х років, революційний переворот у свідомості нації, значущість діяльності Української Гельсінської спілки для сьогодення. З більш детальною інформацію про проведений захід можна ознайомитись тут.

uchasniki UGG 3

Начальник Ананьївського бюро правової допомоги  Інна Майданюк спільно з  керівництвом  Ананьївського районного центру зайнятості для безробітніх провели круглий стіл з нагоди 40-вої річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Інна Майданюк розповіла присутнім про передумови створення правозахисної платформи УГГ, яка стала мобілізуючим, ефективним засобом для активізації громадськості й захисту українських національних інтересів:

uchasniki UGG 4

Інформацію про проведений захід можна переглянути тут.

Працівники Балтського бюро правової допомоги Ірина Бондар та Руслан Москаленко провели вуличну акцію, де роздавали жителям Балтщини підготовлений буклет з інформацією про створення та мету Української Гельсінської групи, права людини та контактні дані Балтського бюро правової допомоги.

uchasniki UGG 5