назад

Відновне правосуддя на Прикарпатті: обговорення реалізації програми з партнерами

У приміщенні Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області 28 жовтня відбулась зустріч із регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Світланою Дем’янчук та начальницею філії Державної установи «Центр пробації» в області Оксаною Устимчук.

Модератором зустрічі виступив директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук, який наголосив на важливості реалізації проєкту «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Особливого значення надали місце психолога в медіаційному процесі. Присутні обмінялись думками, адже роль медіатора відрізняється від ролі адвоката або психолога. Важливо зазначити, що неповнолітні мають примиритися з потерпілим, а психологи та соціальні служби ˗ відкоригувати їхню поведінку. Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Програма надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Особливо не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

 

На заході нагадали,  що програма застосовується за чотирьох умов: при наявності потерпілої сторони – фізичної особи, який кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; наявність згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду та примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

В обговоренні взяли участь регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук, начальниця філії Державної установи «Центр пробації» в області Оксана Устимчук, керівник громадської організації «Галицька правозахисна група», адвокат-посередник,  Михайло Лотоцький, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в області Володимир Ковальчук. Присутні погодили шляхи узгодженої роботи для співпраці при надані правової допомоги в межах проєкту «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».